Četvrtak, 13 Juna

Građani očekuju vakcine a Vlada FBiH najavljuje formiranje radnog tijela za nabavku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kacila:“ Pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata“.

Autor: N.Š.K.

Država nije ispunila svoju ulogu u nabavci vakcina protiv COVID-19 i Federacija Bosne i Hercegovine će krenuti u nabavku samostalno, rečeno je nakon sastanka organiziranog u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu zbog pogoršane epidemiološke situacije ali i nabavke vakcina.

Dogovoreno je formiranje posebnog tijela za nabavku.

Alarmantno u Sarajevu

„Već se može prosuduti da opet imamo neku vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti, radi se o sljedećem valu“, rekao je premijer Novalić.

Kazao je da su raspravljali šta dalje, što se tiče epidemioloških mjera i nabavke vakcina.

Mirsad Kacila, predstavnik Odbora za zdravstvo pri federalnom Parlamentu, rekao je da je alarmantno stanje u glavnom gradu BiH.

„Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata. Mora postojati adekvatna reakcija svih nivoa vlasti kad se govori o mjerama“, rekao je Kacila.

Govoreći o nabavci vakacina rekao je da se stiče dojam raspračanosti i da se ne zna se ko je odgovoran.

„Treba formirati jedno tijelo koje treba da reagira odmah“, naglasio je.

Forto napustio sastanak

Prije nego je sastanak okončan i sudionici se obratili medijima, skup je napustio premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto,. Kako je izjavio medijima, sastanak je napustio zbog razočarenja jer se umjesto konkretnih rješenja tek razgovaralo o formiranju radnih tijela o tome kako dalje.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su premijer Federacije Fadil Novalić, zamjenik premijera Vesko Drljača, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te premijeri i ministri zdravstva kantona u Federaciji BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.