Utorak, 23 Jula

GRABOVICA: 26 godina od zločina nad hrvatskim civilima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prošlo je 26 godina od okrutnog zločina pripadnika tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) nad hrvatskim civilima hercegovačkog sela Grabovica, a još uvijek svi zločinci nisu kažnjeni niti je iko sudski odgovarao po komandnoj odgovornosti.

Nije pošteđena ni četverogodišnja djevojčica

U noći s 8. na 9. septembar 1993. godine, pripadnici Armije RBiH počinili su masakr nad 33 osobe među kojima je bilo 17 žena i jedno dijete.

Najmlađa žrtva bila je četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Zločin u Grabovici dogodio se tokom operacije „Neretva 93“ čiji je cilj bio osvajanje područja koje je tada kontrolirao HVO.

Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini za pojedinačna ubistva presuđeno je petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

Grabovica je danas pusta i jedino je porodice žrtava pohode tokom 9. septembra, kada polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama podsjete javnost na jedan od namonstruoznijih ratnih zločina počinjenih tokom proteklog rata.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.