Subota, 22 Juna

GODIŠNJICA MASAKRA NA TUZLANSKOJ KAPIJI: Sjećanje na ubijenu mladost

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije 23 godine, u 20 sati i 55 minuta na tuzlanskoj Kapiji je od agresorske granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 osoba a ranjeno ih je više od 200. Ubijeni su bili većinom mlađi od 24 godine.

Godišnjica masakra je danas obilježena komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji te odavanjem pošte civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja.

Za ovaj je zločin Sud BiH na 20 godina zatvora osudio nekadašnjeg komandanta Taktičke grupe Ozren Novaka Đukića jer je naredio da se granatiraju civilni ciljevi u Tuzli. Međutim, Đukić je prije izvršenje kazne pobjegao u Srbiju gdje i danas slobodno živi.

Predstavnici vjerskih zajednica molitvom i paljenjen svijeća odali su počast ubijenima, a nakon toga brojne su delegacije položile cvijeće i odale počast.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti FBiH, Kantona i Grada Tuzle, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

 N.Š.-K.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.