Utorak, 23 Jula

GLOBALNI POKRET 8. MART Uspješne žene svijeta ruše rodne stereotipe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

International Women's Day (March 8) (IWD), globalna organizacija za promociju društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih dostignuća žena, ovogodišnjom kampanjom uoči 8. marta Međunarodnog dana žena, poziva žene na rušenje rodnih stereotipa promocijom individulnih primjera uspjeha u svim segmentima društvenog i političkog života.

Kampanja simboličnog naziva Press for progress (#PressforProgress) također ohrabruje žene za akcije i kroz već prepoznate pokrete #MeToo, #TimesUp, koji promoviraju pravo na rodnu jednakost.

Ovakva kampanja na svjetskom nivou ilustrira razinu društvene i političke osviještenosti žena, ali ipak govori i o tome da žene, čak i u razvijenijim društvima od Bosne i Hercegovine nemaju jednake šanse.  

Jedna od najvećih barijera ženi da bude ravnopravna, poštovana, obrazovana i da bez izloženosti društvenim stigmama donosi životne izbore su ukorijenjeni rodni stereotipi u društvu. Čak i u društvima koja ne smatramo isključivo konzervativnima.

Žene u Bosni i Hercegovini, pored toga što su izložene snažnom utjecaju partijarhata, imaju i dodatne barijere zbog ukupne finansijske situacije u zemlji. U velikom su broju slučajeva finansijski ovisne o muškarcima.

Čak i zaposlene žene nerijetko nailaze na nepremostive zidine „muškog svijeta“.

Ne postoje precizne statistike o broju žena u BiH koje su zbog majčinstva dobile otkaz na poslu ili o onima koje su uprkos jednakim referencama s muškim kolegama sporije ili nikako napredovale na radnom mjestu.

Žena je vrlo malo na javnim pozicijama. Nema ih na čelu javnih kompanija. Skoro da ih nema na čelu Univerziteta.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima samo je 20 posto žena.

Prema istraživanju digitalne platforme Ženska posla o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u BiH čak 70,6 posto žena je tokom odrasle dobi bilo izloženo nekom obliku nasilja, fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom.

Tek je svaka četvrta žrtva prijavila nasilje, ali još je frapantniji podatak da se zbog ekonomske ovisnosti o partneru 70 posto žena žrtava nasilja vratilo nasilniku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.