Ponedjeljak, 26 Februara

Girls Day 2023 u Tuzli: Izazovi i prilike za mlade žene u STEM oblasti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona danas je održana manifestacija “Girls’Day” 2023. Riječ je o uspješnoj saradnji Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja DKR Njemačkog centra za robotiku, BH Futures Fondacije, Grada Tuzla i USAID Diaspora Invest, koja se već šestu godinu održava u Tuzli i okuplja sve veći broj zainteresovanih.

„Drago mi je danas imamo posebno veliki broj djevojaka, djevojčica i žena koje će imati priliku da se na jedan nesvakidašnji način upoznaju i sa prilikama ali i sa izazovima koje karijera u oblasti tehnologije i inženjerstva donosi“, kazala je ovom prilikom pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK Erna Kusturica naglasivši da vjeruje da će nakon inspirativnih priča mnogi otići sa željom i motivacijom da svoju karijeru započnu u tim oblastima.

Cilj događaja je podstaknuti interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.

„Iz godine u godinu imamo sve veći broj prijava djevojaka. Zato što se ta priča širi i raste. Sve veći je interes djevojaka da se okrenu ovom STEM svijetu“ kazala je projektni menadžer u Centru za robotiku Tuzla Zlatka Grgić.

(Foto: Press Vlade TK)

Među učesnicama koje su uspjele u STEM svijetu je i specijalistica za digitalni marketing u kompaniji ZenDev Valerija Ereš koja je naglasila da se raduje što u Tuzli može pokušati inspirirati mlade djevojke i pokazati im svijet tehnologije te im dati vjetar u leđa da upišu taj fakultet.

Partneri u organizaciji su BH Future Foundation čija predstavnica je Asja Hadžić.

„Došla sam da predstavimo srednjoškolcima kao i studentima koji dođu na  ovaj događaj sve naše prilike i šta mogu ostvariti u našoj fondaciji. Uloga BH Future Foundation je da proširi vidike i upozna studente i srednjoškolce ovog grada i okolice šta sve mogu ostvariti i koje sve prilike mogu imati ako budu radili na sebi i vjerovali u sebe“.

Gošće koje su na današnjem događaju prezentovale tajne STEM područja bile su Sara Vanovac koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology, Ida Fazlić sa doktorskog studija nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu, Valerija Ereš iz kompanije ZenDev, te Azra Aljić iz  HTEC-a.

(Izvor: Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.