Četvrtak, 13 Juna

Generalni sekretar UN-a: Pandemija i dalje izaziva talas mržnje i ksenofobije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kazao je da pandemija koronavirusa i dalje izaziva „talas mržnje, ksenofobije i zastrašivanja“.

Čelnik UN-a je rekao da su „govori protiv stranaca intenzivirani na internetu, na ulicama su se proširile antisemitske teorije zavjere i  dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa Covidom“.

Novinari, zvizdači i medicinari meta napada

Guterres je rekao da su migranti i izbjeglice „smatrani izvorom virusa, zbog čega su zlostavljani, i tada im je uskraćen pristup liječenju“, javio je AP.

– Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava su mete napada samo zato što rade svoj posao – rekao je.

Guterres je apelovao „na sveopće nastojanje da se zaustavi govor mržnje na globalnom nivou.“

Generalni sekretar pozvao je političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima i obrazovne institucije da se fokusiraju na “digitalnu pismenost” u vrijeme kada „ekstremisti traže sljedbenike među onima koji su najranjijviji i najočajniji“.

Pozvao je medije da „uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da poveća pomoć za ugrožene ljude i vjerske ličnosti da posluže kao „modeli međusobnog poštovanja“.

Izvor: FENA

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.