Nedjelja, 21 Aprila

FERHATOVIĆ – BEŠIROVIĆ: Izbor predsjednika Sindikata BiH je sindikalna sapunica dokonih i preplaćenih pojedinaca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Razgovarala: Nermina Šunj – Kušljugić

Kongres Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) je na današnjem vanrednom zasjedanju u Zenici jednoglasno izabrao Selvedina Šatorovića za novog predsjednika SSSBiH.

Šatorović je bio jedini kandidat za čelnika krovnog Sindikata a njegov je izbor izazvao brojne reakcije među sindikalcima, posebno onima koji vjeruju da je rezultat glasanja zapravo svojevrstan nastavak predsjednikovanja Ismeta Bajramovića, dosadašnjeg predsjednika, a čiji mandat nije donio posebne pomake u vrlo sumornoj slici BiH kada su prava radnika u pitanju.  

Degutantno, žalosno i opasno

U razgovoru za Megafon.ba, vanredni izborni Kongres Sindikata komentirala je Mersiha Ferhatović -Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, sindikata kojeg je Savez 2016. isključio iz članstva uz obrazloženje „da ruše ugled Sindikata“. Naša sagovornica tvrdi da je to samo bio „odgovor“ Sindikata za sve one koji se usude propitivati o finansijama Saveza.

Megafon: Gospođo Ferhatović – Beširović, kako komentirate izbor novog predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH u kontekstu procedure za saziv Kongresa i činjenice da je Selvedin Šatorović bio jedini kandidat?

Ferhatović -Beširović: Da nije u pitanju radnička organizacija sa preko stotinu i deset godina dugom istorijom, cjelokupna situacija od februara ove godine pa i ova današnja,  bila bi vrlo humoristična. Ovako je sve vrlo degutantno, žalosno i opasno. Ugled ali i tekovine koje je sindikalni pokret u ovoj zemlji imao, uništeni su potpuno. Ja sam već ranije rekla da mislim da će gospodin Bajramović ući u istoriju sindikata kao osoba koja je uništila sindikat a svi oni koji su pristali biti dio i ove današnje farse snose jednaku odgovornost. Među njima svakako prednjači taj, kako vi kažete, jedini kandidat za predsjednika Saveza. Održati „Kongres“  sa jednim manjim dijelom granskih sindikata u situaciji kada ste isti taj Kongres već jednom blokirali onda kad vam njegov tok nije išao na ruku, pritom zanemarijući činjenicu da je ugled sinidikata potpuno uništen, da je kompletan socijalni dijalog blokiran mjesecima, da ste i lično i kao predstavnici radnika dovođeni u raznorazne negativne kontekste u smislu raspodjele novca prikupljenog od radničkih plaća, kao i da je zakonski okvir koji propisuje djelovanje sindikata prekršen na najflagrantnije načine, krajnje je neshvatljivo i neprihvatljivo djelovanje.

Ono što je po meni vrlo opasno je to što su se u ulozi kreatora takvog načina rješavanja krize u SSSBIH, koja traje već mjesecima, našli ljudi koji bi upravo našu djecu trebali učiti legalnosti, pravdi i slobodi.

Potrebno formirati novi respektabilan krovni sindikat

Također sam i ranije javno pozvala kolege i kolegice iz sindikata, koji su po meni opet dosta kasno prepoznali rušenje sindikata i uvođenje diktature u rad organizacije koja bi trebala da bude stub demokratije i slobode, na djelovanje. Period od februara do danas je dosta dug period u kojem se po meni nisu poduzele radnje koje bi spriječile da ova mala grupa sindikalnih moćnika zadrži monopol nad radničkim pravima u FBIH. I umjesto da grupa sindikata koja u ovom momentu ima većinu članstva pa samim tim i mandat da pregovara o radničkim pravima formira reprezentativan i respektabilan novi Savez i da onda ponovo od nule gradi povjerenje radnika, desilo se da je faktički samo formalizovana i ozakonjena sindikalna anarhija što je po meni najbolji komentar ovog današnjeg skupa.

Megafon: Vjerujem da ste pratili prethodni izborni Kongres 22. februara te da su vam poznate činjenice da je Kongres prekinut zbog nedostatka kvoruma. Vjerujete li da je to bio razlog neuspjelog Kongresa i imate li informacije zašto je protukandidat Šatoroviću, Redžo Kurić, odustao od kandidature?

Ferhatović – Beširović: Naravno, pratila sam i pratim dešavanja u SSSBIH ali da budem vrlo iskrena, kao i većina radnika i radnica u ovoj zemlji, sve manje imam vremena za gubljenje pa se tako trudim da na tu sindikalnu sapunicu, koja je uz sve i izuzetno skupa za radnike ove zemlje, gledam kao na zabavu dokonih i previše plaćenih pojedinaca koji misle da je baviti se sindikatom dobra imitacija ponašanja stranačkih vođa, bez bilo kakvih stvarnih koristi za radnike.

Sindikat se bavi sobom i svojim interesima

Ne znam da li je i zašto kolega Kurić odustao od kandidature. Moje mišljenje je da on nikada nije ni bio ozbiljan kandidat već više pokušaj jednog člana da promijeni sistem sa kojim se ne slaže i na koji je ogorčen. Sve ono što je u međuvremenu iskonstruisano i prezentovano u javnosti je dio onog degutantnog u cijelom ovom procesu.

Megafon: Dugogodišnja ste sindikalna aktivistica iz djelatnosti u kojoj su radnička prava ugrožena možda mnogo više nego u drugim oblastima i itekako poznajete situaciju kada su u pitanju radnička prava u BiH. Vjerujete li da će Šatorović, sindikalni predstavnik prosvjetara, doprinijeti poboljšanju prava svih radnika koje krovni Sindikat zastupa? 

Ferhatović – Beširović: Ne bih se složila da su radnička prava najviše ugrožena u trgovini. Radnička prava danas su na granici istrebljenja ali podjednako u cjelokupnom realnom sektoru. Puno bolje ne stoje ni radnici u javnom sektoru kad su njihova prava u pitanju. Mi u STBIH jako puno radimo sa mladim ljudima iz gotovo svih sektora i ako pogledate, primjera radi, mobing kao jedan „moderan“ problem na tržištu rada, po broju slučajeva,  u tome upravo prednjači javni sektor. SSSBIH se odavno bavi samo i isključivo samim sobom a radnička prava su prepuštena pojedinim sindikatima ili čak samim radnicima. Po mom mišljenju SSSBiH je uništen još 2016. kada je njegov Glavni odbor donio odluku o isključenju sindikata koji ja vodim iz razloga što su smatrali da je rušenje ugleda postavljanje legitimnih pitanja, preispitivanje pojedinih poteza i akcija kao i zahtijevanje usluga na koje smo imali pravo kao punopravna članica. Tada su o toj odluci gotovo svi sindikati, čak i oni koji su načelno bili protiv, ostali suzdržani valjda nadajući se da je takav tretman pojedinačan i da će se završiti sa STBIH.

Master plan pojedinaca

Ovo što se dešava od februara ove godine je dokaz da nije u pitanju bio jedan izolovan slučaj već master plan da pojedinci u SSBiH osiguraju za sebe pozicije sa kojih mogu trgovati u cilju ličnih interesa, u cilju interesa političkih stranaka koje „simpatiziraju“ i sindikata koje smatraju „više vrijednim“ , pritom žrtvujući sve radnike i radnice ali, da se vratim na ono prvo pitanje, i istoriju kroz koju su mnogi radnici ove zemlje zaista dali mnogo kako bi organizovana radnička snaga opstala kao oruđe za zaštitu prava radnika. U ovom momentu ona zaista ne postoji i mislim da gospodin Šatorović, osim ako  u međuvremenu nije pribavio zvanje mađioničara, nema nikakve šanse da to postigne, čak ni uz pomoć i podršku svih granskih sindikata koju očigledno neće imati.

Po meni je najvažnije pitanje šta će sada uraditi ova grupa sindikata koji imaju većinu članstva u FBIH. Znam da su oni pokretali neke poteze, doduše opet bez nekih vidljivih rezultata. Veliki problem je i činjenica što se zakonodavstvo ne želi baviti sindikatima zbog čega je ova anarhija uzela maha. STBIH odavno zagovara donošenje Zakona o sindikatima i to na nivou BIH. Smatram da je to bio jedan od načina da se uredi sindikalna scena. Sa svim postizbornim turbulencijama koje nas čekaju pitanje sindikata i njegovog djelovanja i dalje ostaje otvoreno te tako podložno za svakakve manipulacije pojedinaca.

Preporučujemo i tekst PODVLAČENJE CRTE: O kome brine Savez sindikata BiH

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.