Subota, 22 Juna

FAO: Globalne cijene hrane padaju ali još uvijek su za 33,9 posto veće nego u istom periodu prošle godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon 12 uzastopnih mjesečnih povećanja, UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) izvještava da je u julu zabilježen pad cijena osnovnih namirnica. Niže su za 2,5 posto u odnosu na maj, no i dalje su više u odnosu na isti mjesec lani.

Autor: Megafon.ba

Globalne cijene hrane u julu su pale za 2,5 posto u odnosu na maj, ali su još uvijek za 33,9 posto veće u odnosu na cijene iz istog razdoblja prošle godine. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO), proteklog mjeseca je zabilježen prvi pad indeksa nakon 12 uzastopnih mjesečnih povećanja. Pojašnjavaju da je pad cijena odraz nižih cjenovnih vrijednosti biljnih ulja, žitarica i u manjoj mjeri mliječnih proizvoda, što je nadoknadilo one veće za šećer i meso.

Kukuruz 72 posto skuplji nego lani

Što se tiče cijena žitarica, pale su za 2,6 posto u odnosu na maj, ali i dalje su 33,8 posto iznad vrijednosti od jula prošle godine. Nakon što su dosegle najvišu razinu u maju još od januara 2013. godine, međunarodne cijene kukuruza niže su za pet posto u julu, ali su ipak ostale 72 posto više nego lani.

Kako navodi FAO, one su u Argentini pale s povećanim zalihama iz nedavnih berbi kao rezultat većih prinosa od očekivanih. Unatoč šteti od suše, žetve koje su u toku vrše pritisak na cijene te ratarske kulture u Brazilu.

U SAD-u su cijene pale krajem mjeseca jer su kiše poboljšale stanje usjeva u nekim područjima.

Za 2,2 posto manje su za ječam, a 4,9 posto za sirak.

Blaži pad od 0,8 posto bilježi se kod pšenice, ali su i dalje iznad 31 posto u odnosu na lani.

Meso skuplje za 2,1 posto u odnosu na maj

Povoljna globalna perspektiva potpomognuta poboljšanim očekivanjima kod mnogih ključnih proizvođača nadmašila je pritisak kojeg čini suša te tako utiče na usjeve u Sjevernoj Americi. I riža je koštala manje.

Cijene su za biljna ulja niže za 9,8 posto u odnosu na prošli mjesec. Znatan mjesečni pad uglavnom odražava niže cijene palminog, sojinog i suncokretovog ulja. Nakon porasta dvanaest uzastopnih mjeseci, međunarodne kotacije palminog ulja povukle su se u julu, uglavnom pod utjecajem potencijalnih sezonskih uspjeha u vodećim zemljama proizvođačima i nedostatka potražnje za uvozom.

Kako je saopćila UN-ova organizacija, mlijeko je koštalo za jedan posto manje u odnosu na maj čime je završeno razdoblje od 12 mjeseci uzastopnih povećanja. No, i dalje je skuplje za 22 posto u odnosu na lani.

Najveći pad zabilježen je kod maslaca zbog niže potražnje i rasta zaliha, pogotovo u Evropi.

Cijene punomasnog mlijeka u prahu pale su zbog smanjenih kupnji u Kini. Dok su međunarodne kotacije sira i obranog mlijeka u prahu niže zbog smanjene globalne potražnje za uvozom, uslijed nešto većih izvoznih zaliha iz glavnih proizvodnih regija.

Sve vrste mesa u julu su koštale 2,1 posto više u odnosu na maj, nastavljajući porast deveti uzastopni mjesec. Tako je meso skuplje za 15,6 posto u odnosu na isti mjesec lani, ali je i dalje za osam posto ispod vrhunca zabilježenog u augustu 2014. godine. Kako izvještava FAO, razlog je povećanje uvoza u istočnoazijskim zemljama, ali i smanjenje izvoznih zaliha.

Cijena šećera dostiže višegodišnji vrhunac

Što se tiče šećera, on je koštao 0,9 posto više u odnosu na maj, što je treći uzastopni mjesečni porast i dostizanje novog višegodišnjeg vrhunca. Razlog su pritisci zbog neizvjesnosti uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama u Brazilu.

Također, nedavni rast cijena sirove nafte i aprecijacija brazilskog reala prema američkom dolaru u julu pružili su dodatnu potporu svjetskim kotacijama šećera. Isto tako, zbog viših cjenovnih vrijednosti energije, brazilski proizvođači su se usredotočili na proizvodnju etanola. S druge strane, dobre perspektive proizvodnje i izvoza u Indiji djelomično su neutralizirale sveukupni pritisak na rast međunarodnih cijena i spriječile veća mjesečna povećanja.

(Izvor: Agroklub.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.