Utorak, 23 Jula

FAKTI: Ubistvo novinara Božanovića 95-te još uvijek nerazjašnjeno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megafon.ba/UG Megafon

Jadranko Božanović, novinar i urednik Radija Zavidovići ubijen je kasno uvečer 10. septembra 1995. godine, po povratku kući nakon cjelodnevnog rada u studiju. Ubica do danas nije razotkriven.

Posmrtni ostaci novinara i dopisnika Oslobođenja Kjašifa Smajlovića, ubijenog u Zvorniku 92-e, tek su prošle godine pronađeni i ukopani.

Prema podacima Međunarodne federacije novinara (IFJ) u Bosni i Hercegovini je 90-tih ubijeno 39 novinara. Prema evidencijama brojnih domaćih organizacija, niti jedan slučaj do danas nije procesuiran.

Nekažnjavanje ovih i drugih zločina jedan je od uzroka nesigurnosti među novinarima, straha od posljedica pisanja o određenim temama, što nerijetko rezultira autocenzurom, odnosno, samouskraćivanjem novinarskih sloboda i narušavanjem digniteta novinarske profesije.

Porodice žrtava duže od dvije decenije čekaju rasvjetljavanje okolnosti ubistava i kažnjavanje ubica.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.

Međunarodna federacija novinara pokreće i trosedmičnu kampanju s ciljem skretanja pažnje na ovaj globalni problem, jer prema statističkim podacima IFJ-a, od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život na dužnosti.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.