Ponedjeljak, 22 Aprila

EU uvela nove sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Evropska unija usvojila je četvrti paket kaznenih mjera usmjerenih protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, prenosi UPI.

Sankcije, koje je 27-člani blok odobrio kasno u ponedjeljak, ukidaju Rusiji status “najpovlašćenije nacije”, ukidajući beneficije koje uživa kao članica Svjetske trgovinske organizacije, kao i privilegijski tretman koje njene kompanije imaju na tržištu EU, podsjeća UPI.

Paket također zabranjuje uvoz ruskog čelika, za koji EU kaže da će pogoditi Moskvu gubitkom prihoda od 3,6 milijardi dolara, te uključuje potpunu zabranu bilo kakvih transakcija sa određenim ruskim državnim preduzećima, posebno onima uključenim u vojno-industrijski kompleks Kremlja i zabranu novih ulaganja u ruski energetski sektor.

Također zabranjuje izvoz luksuzne evropske robe, poput automobila i nakita, u nastojanju da se cilja na rusku elitu, kao i da se doda još oligarha i poslovnih elita povezanih s Kremljom i preduzeća aktivnih u vojsci na rastuću listu EU sankcionisanih lica i entiteta.

Na listi se već nalazi više od 860 pojedinaca i 53 pravna lica.

– Ove sankcije će dodatno doprinijeti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i osakatiti njegovu sposobnost da finansira invaziju na Ukrajinu – navodi se u saopćenju Evropske komisije, dodajući da su sankcije osmišljene u saradnji s međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.