Utorak, 23 Jula

Energetski samit u Neumu: Put ka dekarbonizaciji nema alternativu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ova je godina ključna za Bosnu i Hercegovinu koja mora da reguliše zakonske okvire i krene u proces ispunjavanja prethodno preuzetih obaveza.

Autor: Megafon.ba

Četvrti panel drugog dana Energetskog samita u Neumu bio je rezervisan za dijalog o postojećim i budućim obavezama Bosne i Hercegovine na putu dekarbonizacije energetskog sektora.

Obaveze koje su preuzete kroz usvojeni NDC, Sofijsku deklaraciju o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Mapu puta za dekarbonizaciju i NECP (čija je izrada u završnoj fazi) definišu put za transformaciju energetskog sektora Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

EU SPREMNA FINANSIRATI TRANZICIJU

Diskutovalo se i o mogućnostima realizacije ovih obaveza kroz implementaciju garancija porijekla (GO), obligacione šemama za energetsku efikasnost (EEO) i oporezivanje ugljika te izvorima finansiranja potrebnim za izgradnju infrastrukture za električnu mobilnost, aktivne kupce – proizvođače električne energije i mjere energetske efikasnosti.

Zaključeno je da je ovo ključna godina za Bosnu i Hercegovinu koja mora da reguliše zakonske okvire i krene u proces ispunjavanja prethodno preuzetih obaveza.

Goran Krstović, zamjenik voditeljice projekta Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH koji u ime vlade SR Njemačke provodi GIZ, kroz uvodno je izlaganje predstavio koje su to obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem Sofijske deklaracije, a to je da će zajedno sa EU raditi na uvođenju stroge klimatske politike te reformi energetskog i transportnog sektora.

“Glavni cilj je osiguranje energetske sigurnosti te smanjenje uticaja dinamike rasta cijena na tržištu u narednom periodu tako da imamo širok spektar efekata koje će stanovništvo, privreda te zajednica u cjelini osjetiti“, izjavio je Krstović.

Hamdija Mujezin, u ime UNDP-a BiH istakao je dvije ključne grupe intervencija. Prva grupa za cilj ima povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije sa svrhom smanjenja karbonske intenzivnosti te povećanje udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji a druga se fokusira na povećanje energetske efikasnosti s ciljem smanjenja energetskih potreba na strani krajnjeg potrošača.

“Dekarbonizacija je preuzeta obaveza i napredak za BiH. Evropska Unija je spremna da finansira ovaj proces kroz finansijsku i tehničku asistenciju. Konzistentne akcije (koje uključuju usvajanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana) i snažno učešće privatnog sektora su ključ za uspjeh“, rekao je šef za saradnju EU Delegacije u BiH Stefano Ellero.

“Put ka dekarbonizaciji je jasan, ali ono što se nameće kao ključno je određivanje rokova o prestanku podsticanja korištenja fosilnih goriva, datum zatvaranja termoelektrana te uvođenje taksi na CO2“ izjavila je tokom diskusije stručnjakinja za tržište električne i obnovljive izvore energije Sekreterijata Energetske zajednice Naida Taso.

INVESTIRATI U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Panelisti Ivan Šarić, ESCO ekspert na UNDP projektu, Jasmina Kafedžić, šefica Odjela za energetsku efikasnost Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Raduška Cupać, rukovodilac sektora za energetiku i životnu sredinu UNDP, Sanja Kapetina, šefica Odsjeka za sekundarnu energiju i projekte Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, tokom diskusije su u više navrata naglasili važnost investiranja u obnovljive izvore energije, navodi se u saopćenju.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.