Subota, 9 Decembra

Ekonomski analitičar Bećirović: Vlast se pred izbore ne želi odreći poreskih prihoda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Povećanje cijena svih proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini rezultat je svjetskih kretanja, što dovodi do svakodnevnog porasta, posebno osnovnih životnih namirnica.

Damir Bećirović, ekonomski analitičar i profesor Internacionalne- poslovno informacione akademije u Tuzli za Megafon je kazao da bosanskohercegovačka fiskalna monetarna politika nema mnogo veze sa povećanjem cijena, jer je monetarna i fiskalna politika u vrijeme pandemije kao i kriza energenata izazvana ratom u Ukrajini, dovela do svjetskog porasta cijena, što govori da povećanje cijena u BiH nije jedina pojava.

STANOVNIŠTVO PREPUŠTENO SEBI

“Za razliku od susjednih država, vlasti u Bosni i Hercegovini su vrlo malo učinili u smislu pomoći građanima kada je riječ o prevladavanju ove krize, pogotovo što nisu spremni smanjiti akcize na gorivo, jer na litar benzina najveći udio je na državna izdavanja”, navodi Bećirović.

Naš sagovornik ističe da će se stanovništvo morati prilagoditi i efikasnije raspolagati svojim resursima, odnosno racionalnije trošiti. Također ističe da će socijalni pritisak biti sve veći zbog izbora koji slijede.

“Mi skoro 3% GDP dajemo na socijalna davanja, međutim, najviše od toga odlazi na ratne vojne invalide. Postoje socijalne politike, međutim, problem je što se vlast pred izbore nije  htjela odreći poreskih prihoda zato što za svake izbore slijedi asfaltiranje cesta, otvaranje nekih objekata, a mislim da se prije svega na cijenu goriva moralo reagirati, jer se cijene goriva odražavaju kroz transport i na sve ostale proizvode. Znači, morali su se odreći dijela akciza, to zaista može paralizirati ekonomiju, pogotovo transportni i izvozni sektor. Ne znam kako se privrednici snalaze”, navodi Bećirović.

Bećirović ističe da je u Bosni i Hercegovini takav sistem da se politika  miješa u ekonomiju i sve dok se ne uspostavi prava tržišna ekonomija, kako navodi, teško će se živjeti.

“Niko u svijetu ne može predvijedit šta će biti sa cijenama.  Američki analitičari su mislili da će ovo proljeće dovesti do smirivanja rasta cijena, ali se desila ukrajinska kriza. Bojim se da ako se do jeseni nešto ne promijeni, neće doći do pada ali hoće do smirivanja“.

SLIJEDE GODINE RECESIJE

„Ulazimo u zimu, ponovo će krize energenata doći do izražaja. Inflacija uvijek hrani samu sebe. Američka centralna banka povećava kamatne stope tako da bi prvo moglo u Americi i Evropi doći do malog smirivanja cijena što će se odraziti i kod nas. Slijedi nam ekonomska recesija i nekoliko narednih godina bojim se da neće biti blistave”, navodi Bećirović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.