Utorak, 23 Jula

Džo Bajden novi je američki predsjednik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bajden je, tokom najnapetijih izbora u američkoj historiji, dobio povjerenje Amerikanaca za mandat 46 – og po redu  predsjednika ove svjetske sile. Veteran američke politike dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine.

Autor: Megafon.ba

Džo Bajden (Joe Biden), kandidat Demokratske stranke, novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Protukandidata, još uvijek aktulnog predsjednika SAD-a, Republikanca Donalda Trampa (Donald Trump), kako je objavio CNN, pobijedio je osvojivši za sada nedostižna 273 elektorska glasa, a ta brojka će vjerovatno rasti nakon ubrajanja Georgije, Nevade i Arizone.

Treća sreća u bogatoj političkoj karijeri

Bajden je nakon višednevnog brojanja glasova osvojio ključnu državu Pennsylvaniju. CNN je objavio da je Bajden u toj američkoj državi osvojio 49,6 posto (3.345,724 glasova), a Trump 49,1 posto (3.311,310 glasova).

Također, bivši potpredsjednik osvojio je elektore iz država Washington, Oregon, Kalifornija, Colorado, Novi Meksiko, Minnesota, Illinois, Havaji, Maine (dijelom), Nebraska (dijelom), New York, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia te u gradu Washington.

Bajden je, nakon najnapetijih izbora u američkoj historiji, dobio povjerenje Amerikanaca za mandat 46 -og po redu  predsjednika ove svjetske sile.

Bajdenu je ovo bio treći pokušaj da postane predsjednik, nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008. godine.

Iskusan je političar, decenijama je dio vašingtonskog establišmenta. Senator je duže od 35 godina, potpredsjednik SAD-a od 2009. do 2017. godine (za vrijeme mandata Baraka Obame).

Džozef Robinete Bajden Jr. rođen je 20. novembra 1942. u Skrentonu u Pensilvaniji. Tih je godina rudarski i industrijski grad prolazio kroz teško razdoblje pa je Bajdenov otac posao potražio u susjednoj državi Delaver. Kada je Bajden imao deset godina, cijela se porodica preselila u Vilmington.

Bajdenov život obilježen je porodičnim tragedijama, što ga je prema mnogima, učinilo senzibilnijim prema ljudima, posebno onima čija su ljudska prava ugrožena.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine

Bajden važi za svjetskog političara veoma naklonjenog Bosni i Hercegovini.

Krajem oktobra, Bajden je objavio dokument pod nazivom „Vizija Džoa Bajdena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom“.

U dokumentu se ističe da je tokom agresije na našu zemlju odigrao ključnu ulogu da Senat zaustavi krvoproliće u BiH.

Bajden je, između ostalog, obećao pozvati naše partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajednički razviju strategiju za čvrsto vezanje zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama te obećao da će se suprotstaviti mržnji i podržati Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.