Utorak, 23 Jula

Džaferović: Proslava 9. januara je neustavan čin i krivično djelo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

U sarajevskoj Vijećnici organizirana je dvodnevna Međunarodna naučna konferencija „Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine“. Govoreći pred učesnicima skupa,  član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) kazao je da je proslava u Republici Srpskoj 9. januara i krivično djelo.

Četničke pjesme u Potočarima 

„Proslava 9. januara je neustavan čin i krivično djelo. To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao“, kazao je Džaferović.

Badnje veče i ove godine u Srebrenici nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija – defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme.

„Incidenti u Višegradu i Potočarima pokazuju da institucije ne rade svoj posao. Ovo je u najmanju ruku krivično djelo izazivanja vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivam institucije BiH da mi odgovore zbog čega nisu reagovali“, kazao je Džaferović.

Na konferenciji u Sarajevu učestvuje 36 univerzitetskih profesora i naučnih radnika iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske, Autralije, Kanade, Norveške, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Konferencija je usmjerena na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova.

Organizatori su Institut za društvena i religijska istraživanja, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Institut za istraživanje genocida Kanada, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za istraživanje moderne i savremene historije i Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu.

Izvor : N1/Megafon

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.