Utorak, 23 Jula

Duraković: Očekujemo od CIK-a da revidira birački spisak u Srebrenici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako CIK BiH ne može obezbijediti transparentnost izbora u Srebrenici onda smo mi narod u problemu, kaže za Megafon.ba Ćamil Duraković iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Autor: N.Š.K.

Iz Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ danas su se oglasili saopćenjem u kojem traže od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da zbog propusta u izbornom procesu smijene Općinsku izbornu komisiju (OIK) i sve članove biračkih odbora na mjestima na kojima su poništeni izbori za Skupštinu opštine i načelnika Srebrenice.

Vjera u promjenu izbornih rezultata u Srebrenici

Jedan od predstavnika Inicijative, Ćamil Duraković, za Megafon.ba kaže da vjeruje da će CIK smijeniti postojeću OIK jer je nezakonita i ne odražava nacionalnu strukturu Sreberenice.

„U Skupštini Opštine su Bošnjaci preglasani i izglasan je takav sastav da je većina u OIK-u iz reda srpskog naroda“, kaže Duraković i podsjeća da Općinska izborna komisija nije imenovana u skladu sa zakonom (član 2. 14 koji regulira ovu oblast). I prema Izbornom zakonu BiH, a koji se poziva na zadnji Popis stanovništva 2013. godine, u Srebrenici su Bošnjaci većinsko stanovništvo. Međutim, danas u OIK-u Srebrenica, umjesto tri Bošnjaka i dva člana srpske nacionalnosti, Srbi imaju većinu.  

„Od sadašnjeg sastava ne možemo očekivati da će adekvatno reagirati na eventualne nepravilnosti jer ih je instalirala ta politika koja ih je instalirala. Mada nisu svi odgovorni“.

Međutim, naglašava Duraković, ako je CIK već poništio izbore upravo zbog nepravilnosti na koje su ranije upozoravali iz Inicijative, lažiranje glasova, izdavanje lažnih dokumenata i slično, „onda je minimum koji očekujemo od CIK-a i da revidira birački spisak. Da preuzmu kontrolu nad izbornim procesom. Jer zašto su onda izbore uopće poništavali. Mi zahtjevamo transparentnost i ako CIK ne može obezbijediti transparentnost onda smo mi narod u problemu“, kaže Duraković i podsjeća da je CIK-u trebalo dva mjeseca da ponište izbore mada se to, smatra on, moglo mnogo brže učiniti kada je u pitanju lokalna zajednica kakva je Srebrenica.

Duraković vjeruje da ponovljeni izbori mogu promijeniti izborne rezultate u Srebrenici.

„Ako vam neko ukrade 1.000 glasova mi tačno znamo matematički da Bošnjaci mogu imati svog načelnika u Srebrenici. Inače se ne bismo upuštali u ovu, nazovimo je avanturu“, kazao je Duraković za Megafon.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.