Utorak, 23 Jula

Dramatično u Vašingtonu: Trampove pristalice nasilno ušle u zgradu Kapitol

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Stotine pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa probile su metalne barikade i ušle u zgradu Kapitol dok se u Kongresu vodila debata o primjedbama na regularnost izbora.

Kako je javio CNN, rasprava je prekinuta a vlasti u Vašingtonu su proglasile policijski sat.

Bajden pozvao Trampa da prekine haos

Američki mediji prenose da su svi senatori uspješno evakuirani iz zgrade Kongresa SAD-a u kojoj i dalje boravi veliki broj Trumpovih pristalica.

Policija je potvrdila da su četiri osobe ubijene tokom sukoba demonstranata s policijom unutar zgrade Kongresa.

(Foto: EPA/Michael Reynolds)

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden obratio se javnosti i kazao da je riječ o napadu bez presedana.

„Ovo je napad na slobodu Amerike. Ovo je napad na vladavinu prava. Nama na najsvetije u Americi. Da budem jasan, ove scene haosa na Kapitolu ne predstavljaju ono što smo mi. Ovo je mali broj ekstremista. Ovo je nered, ovo je haos. Ovo mora stati odmah. Pozivam odmah da se povuku i da omoguće demokratiji da ide dalje.

Predsjedničke riječi nešto znače, kazao je Bajden i pozvao Trampa da se obrati svojim pristalicama putem nacionalne televizije, da ispuni svoju zakletvu i da zaustavi haos.

Još uvijek aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ubrzo nakon Bajdenovog obraćanja, na svom Twitteru je objavio video poruku..

„Znam i osjećam vašu bol. Ukradeni su nam izbori iako smo pobijedili. Sada morate ići kući. Moramo poštovati naše velike ljude. Ovo je teško vrijeme. Ovo su bile prethodni izbori, ali ne možemo im ići naruku. Moramo uspostaviti mir. Idite kući. Volimo vas. Znam kako se osjećate, idite kući u miru“, poručio je Tramp.

Tramp se danas pojavio pred hiljadama pristalica u Ellipseu, parku u blizini Bijele kuće i ponovio da neće priznati izborni poraz.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.