Subota, 25 Maja

Donorskoj mreži u BiH prijeti gašenje zbog neadekvatne podrške nadležnih institucija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Zbog neadekvatne podršku nadležnih institucija u oblasti promocije donorstva i transplant programa Donorskoj mreži u Bosni i Hercegovini, jedinoj organizaciji koja se bavi promocijom i zagovaranjem donorstva u zemlji, prijeti gašenje, prenosi Anadolu.

Predsjednica i članovi Upravnog odbora Donorske mreže, u ime organizacije obratili su se federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu i direktorici Centra za transplantacijsku medicinu Oliveri Tadić, sa obavještenjem o posljedicama neefikasnosti i nedostatka podrške nadležnih institucija u oblasti donorstva i transplantacija, ali i najavom gašenja Donorske mreže u BiH ukoliko se ne poduzmu odlučni koraci u planskoj podršci donorstvu u BiH i Donorskoj mreži BiH.

“Duže od 20 godina, Donorska mreža u BiH, zajedno sa Federalnim udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, održava nadu pacijenata u transplantacije u Bosni i Hercegovini. Posljednjih pet godina, jedini provodimo kampanje promocije donorstva i zagovaranje za transplantacije u BiH. Potpuno je sigurno, da je svijest građana, koliko god još uvijek na niskom nivou ali postoji – rezultat isključivo našeg rada, jer se niko drugi ne bavi ovim pitanjem, što je nedopustivo u bilo kojoj evropskoj zemlji”, navode iz Donorske mreže u BiH.

Podsjećaju da su se tokom posljednje tri godine, obratili više puta većini nadležnih institucija, i sa svima održali i sastanke, kao i sa desetinom drugih osoba koje su predstavnici izvršnih ili zakonodavnih vlasti u BiH, ali nažalost – niko nije prepoznao značaj i poduzeo korake u programskoj i sistemskoj podršci transplantacijama i donorstvu u BiH.

“Za to vrijeme mnogi pacijenti su izgubili živote, većina je izgubila nadu, a jedan dio pacijenata se uspio transplantirati u inostranstvu, pritom uzrokujući višemilionski odliv novčanih sredstava za zdravstvo iz ove države. Premali je broj naših sugrađana imao sreću da bude spašen zahvaljujući nekolicini osviještenih porodica koje su odobrile doniranje organa svojih preminulih članova”, poručili su.

U protekle tri godine, omogućili su svojevrsnu “peer review“ misiju vodećih evropskih stručnjaka, koji su izradili i akcioni plan za razvoj transplantacija i donorstva, ali i međunarodnu saradnju sa Turskom transplant mrežom i edukacije bh. ljekara.

“Svjesni ste da su ovakvi projekti višemilionske vrijednosti, a mi, osim deklarativne podrške, nismo dobili pozitivnu reakciju u Bosni i Hercegovini”, istakli su.

Donorska mreža, nakon svojih 20 godina rada, nalazi se u bezizlaznoj situaciji, sa nepostojećim resursima. Dosadašnji razgovori sa predstavnicima izvršnih i zakonodavnih vlasti u BiH nisu donijeli rezultate.

“Stoga od vas zahtijevamo, da postupite u skladu sa zakonskim nadležnostima i hitno iznađete sredstva za plansko finansiranje kampanje Donorske mreže kao organizacije od posebnog značaja i za kampanje informisanja o donorstvu i transplantacijama. Ukoliko ne dođe do sistemske podrške, Donorska mreža će se, iscrpljena nebrigom i neprepoznavanjem značaja – ugasiti. Od vas zahtijevamo da poduzmete odlučne korake u sistemskoj edukaciji građana i ljekara u oblasti transplantacija i donorstva i spasite živote naših sugrađana. Donorska mreža treba sredstva u mjesečnom minimalnom iznosu od 5.000 KM za kampanje, ali i za redovni rad i funkcionisanje”, poručili su, između ostalog, iz Donorske mreže u BiH.

Donorska mreža u BiH je nevladina organizacija, registrovana u Tuzli 2002. godine, a danas sa sjedištem u Sarajevu, čija je predsjednica akademkinja, emeritus prof. dr Halima Resić.

Članstvo Donorske mreže u BiH čine ljekari i pacijenti, ali i drugi građani i građanke koji zahvaljujući angažovanju i radu Donorske mreže prepoznaju značaj donorstva i transplantacija u Bosni i Hercegovini. Osnovna misija je educiranje građana, pacijenata i ljekara o značaju doniranja organa nakon smrti i poboljšanje stanja u oblasti transplantacija.

(Izvor: Anadoly)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.