Utorak, 23 Jula

Dodijeljena 11. Mirovna nagrada “Goran Bubalo” za doprinos borbi protiv nasilja i nepravde, zaštitu prirode i mirovno obrazovanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Na Međunarodni dan mira, 21. septembar, Udruženje mreža za izgradnju mira dodijelilo je po jedanaesti put Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” za 2023. godinu Štefici Galić za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanja sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnj mira u Bosni i Hercegovini i regiji. Spasoje Kulaga također je dobitnik u istoj kategoriji za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanju sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regiji.

Specijalna nagrada Mreže za izgradnju mira u 2023. godini dodijeljena je Lejli Kusturica, Sari Tuševljak i Sunčici Kovačević za borbu protiv ekološkog nasilja i zaštite prirode.

Ove godine dodijelili smo Mirovnu nagradu za obrazovanje o miru Javnoj ustanovi Srednja tehnička škola iz Tešnja za rad na multietničkom razumijevanju među mladima i za promociju mirovnog obrazovanja unutar Bosne i Hercegovine i regiona.

Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ prepoznaje naše lokalne heroje i heorine koji žive i šire ove najviše ljudske vrijednosti.

Prilikom odabira dobitnika ili dobitnica Mirovne nagrade uzimaju se u obzir postignuća nominiranih u godini prije primanja nagrade, kao i njihov stalni doprinos unapređenju ljudskih prava, očuvanja i izgradnje mira u BiH.

„Sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ova nagrada puno mi znači jer nosi ime čovjeka, entuzijaste čijem smo humanizmu i dobroti svjedočili i koji nam je inspriacija svojim životnim opredjeljenjem i nastojanjima na izgradnji mira i boljeg i pravednijeg svijeta“, kazala je Štefica Galić, dobitnica Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Spasoje Kulaga također dobitnik je nagrade „Goran Bubalo“.

„Sarađivao sam sa Goranom i bili smo kao mirovna organizacija uključeni jer smo znali da je potrebno da se nevladin sektor organizuje i radi na izgradnji mira. Nagrada mi je značajna što potvrđuje da ono što radimo proteklih dvadesetak godina neko je prepoznao i dao nam podršku za bolji i kvalitetniji rad u narednim godinama“, kazao je Kulaga.

Albin Softić, direktor JU Srednja tehnička škola iz Tešnja kazao je kako je ova obrazovna institucija među prvima počela raditi na temama dijaloga i pomirenja sa svojim učenicima i učenicama.

„Naša škola je vjerovatno jedna od prvih koja je počela da radi na teme dijaloga i pomirenja. Razvojem civilnog društva i regionalnom saradnjom razvijali smo i sebe, i baš su nas kolege iz Čačka predložile za ovu nagradu. Pokušavamo i našim učenicima i učenicama da pokažemo da svi smo ljudi i treba nam i ljubav i pažnja, a da bismo sve to ostvarili, treba nam mir“, kazao je Softić.

Dobitnice Specijalne nagrade Mreže mira, Lejla Kusturica, Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević pozvale su na zaštitu prirodnih bogatstava.

„Želimo da se zahvalimo na Specijalnoj nagradi i velika nam je čast što smo dobitnice, to je velika potvrda za naš rad. Nama, kao mladim ljudima, ova nagrada je samo još jedna potvrda za naš rad. Svjesni smo da bez ekološke pravde nema ni društvene pravde. Drago nam je što možemo dati svoj doprinos u odbrani možda najvažnije vrijednosti koju imamo, a to je prirodno bogatstvo. Svjedoci smo da su ekološke borbe ujedinile ljude u Bosni i Hercegovini i regionu i više nego neke druge i na to smo jako ponosne“ kazale su dobitnice Specijalne nagrade.

Mreža za izgradnju mira Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” dodjeljuje svake godine, a ovom nagradom prepoznaje i podržava izuzetne napore pojedinaca_ki koji_e teže obnovi mira, očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

(Izvor: Mreža za izgradnju mira)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.