Utorak, 23 Jula

Đukanović ima najviše glasova ali opozicija ima veće šanse za formiranje vlasti   

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Opozicija u Crnoj Gori već slavi pobjedu uz prateće medijske naslove koji govore o kraju 30 -godišnje vladavine Mile Đukanovića

Autor: Megafon.ba

Državna izborna komisija Crne Gore je, nakon obrađenih svih glasačkih listića, objavila rezultate parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Prema konačnim rezultatima Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića osvojila 35.06 posto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32.55 posto (132.267).

Koalicija „Mir je naša nacija“ je osvojila 12.53 odsto (51.297), „Crno na bijelo“ 5.53 (22.649), Socijaldemokrate 4.10 (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 (16.286), SDP – Jaka Crna Gora 3.14 (12.839), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 odsto (4.675).

Na izborima je zabilježena velika izlaznost glasača, čak 76,63 posto registriranih s pravom glasa (412.341).

Zvanične rezultate koje je objavila Državna izborna komisija Crne Gore možete pročitati na linku OVDJE.

Iako je DPS prema ovm rezultatima ima većinu glasova, međutim, opozicioni blokovi u Crnoj Gori ujedinjeni oko ideje rušenja Đukanovića s vlasti, odnosno zaštite „srpskih svetinja“ i donošenja novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, što je prema brojnim mišljenjima bila tema koja jeĐukanovića „koštala vlasti“, najavljuju da imaju zajedno 41 mandat.

Nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić nekoliko sati nakon zatvaranja birališta objavio je pobjedu opozicije, navodeći da je opozicija osvojila zajedno 42 poslanička mandata, a sve ostale stranke 39. On je rekao da je prvi cilj da se pruži ruka pomirenja, i najavio donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovesti, kao i dva nova zakona – o porijeklu imovine i o lustraciji.

Đukanović je kasno sinoć, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, obratio svojim stranačkim kolegama u sjedištu DPS-a u Podgorici i poručio da će DPS priznati sve izborne rezultate, ali da će sačekati konačni nalaz Državne izborne komisije.

Zbog „tanke“ razlike u broju osvojenih mandata dva suprotstavljena politička bloka, brojni analitičari predviđaju buran period formiranja vlasti i mogućnost formiranja ekspertske Vlade Crne Gore.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.