Utorak, 23 Jula

Derogiranje države svim alatima: Zanimljiv konkurs za posao u Tegeltijinom kabinetu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za posao u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, raspisan konkurs u kojem nije precizirana ni pozicija niti potrebna struka. Neupućeni u kadrovske akrobacije u državnim institucijama, na osnovu teksta konkursa mogli bi naivno pomisliti da svako ko ima fakultet, stručni upravni ispit i godinu iskustva, ravnopravno može aplicirati za posao državnog službenika.

Autor: Megafon.ba

Ovih je dana Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine objavila konkurs za još jednu poziciju državnog službenika, u uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD). Međutim, tekst je nedorečen i u samoj formulaciji radnog mjesta: stručni saradnik, bez navođenja konkretne oblasti a što je uobičajeno u tekstu konkursa.

Aljkavost ili planska nedorečenost

U opisu poslova, također su navedeni uopćeni zadaci iz kojih je teško precizirati koje stručne kvalifikacije posao podrazumijeva: „Stručni saradnik razmatra pitanja iz nadležnosti Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i predlaže mjere za njihov razvoj; prati provođenje zaključaka i odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine; prati provođenje zakona i drugih propisa; priprema studijsko analitičke materijale; ostvaruje saradnju sa ministarstvima i drugim institucijama i tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija u Bosni i Hercegovini, te obavlja i druge poslove i zadatke koje mu povjeri predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine“.

U tekstu oglasa za posao, a što je također izuzetak od pravila, uopće nije precizirana potrebna stručna oblast već samo stepen stručne spreme: „VSS- VII stepen, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja“.

Za poziciju je dovoljna najmanje jedna godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima i zadacima, položen stručni upravni ispit, poznavanje rada na računaru.

Prema uvjetima konkursa, neupućeni u kadrovske akrobacije u državnim institucijama, naivno bi mogli pomisliti da je radno mjesto dostupno svakom ko ima visoku stručnu spremu, stručni upravni ispit i godinu radnog iskustva.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.