Četvrtak, 13 Juna

Delegacija EU u BiH: Poziv Tegeltiji da uvaži stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Nakon današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine na kojoj nije došlo do smjene predsjednika Vijeća Milana Tegeltije, ali se u jednom od zaključaka sa sjednice Tegeltija poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke, oglasili su se i iz ureda Delegacije Evropske unije u BiH.

„Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.

Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu.

Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa“, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Danas je u Sarajevu održana sjednica VSTV-a na kojoj nije došlo do smjene Milana Tegeltije sa mjesta predsjedavajućeg Vijeća ali su usvojena tri zaključka:

VSTV BiH konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka. VSTV BiH zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako i u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte;

VSTV BiH se u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a BiH na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost;

Obzirom da je usljed svih okolnosti došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata, pozivamo predsjednika VSTV-a BiH da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH,saopćeno je iz VSTV-a

(Izvor: Press Delegacije EU u BiH i VSTV BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.