Četvrtak, 13 Juna

DAN LJUDSKIH PRAVA: Dan koji ne slave Hajrići iz Travnika, Dragičevići, Sejdić i Finci, majke Srebrenice, Fata Orlović, student Mešetović…  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) 10. decembra 1948. godine usvojila je Opću deklaraciju o ljudskim pravima i tada je po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu, sigurnost. Deklaracija priznaje svakome sva prava i slobode bez razlika  na rasu, boju, spol, jezik, vjeru, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovinu...

Drastična kršenja ljudskih prava u BiH

U dokumentu se preciziraju sva prava koja Deklaracija priznaje ali uvodni dio dobrim dijelom ilustrira prava koja slobodan čovjek u civiliziranom, demokratskom društvu treba da ima i koja mu državni sistem treba da omogući, ali i da ga zaštiti.

Građani Bosne i Hercegovine, međutim, 70 godina od usvajanja Opće deklaracije, 10. decembar 2018., dočekuju uz drastične primjere kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Tragedija u Travniku, kada su pod točkovima pomahnitalog, pijanog vozača odranije poznatog policiji stradale majka Azra Hajrić i njena devetogodišnja kćerka, sve je drugo samo nije pravo na slobodan i siguran život.

Dugotrajna suđenja „ubicama na cesti“, odranije poznatim policiji, sve su drugo samo ne pravo porodica ubijenih na pravično suđenje u smislu brzog okončanja suđenja i kažnjavanja počinilaca.

Davor Dragičević iz Banje Luke i Muriz Memić iz Sarajeva sramotno dugo traže pravdu za svoje ubijene sinove, pronalazak i kažnjavanje ubica.

Majke Srebrenice još uvijek tragaju za kostima sinova, muževa, očeva, masakriranih tokom genocida u Srebrenici 1995. godine.

Jakov Finci, Dervo Sejdić, Ilijaz Pilav i Svetozar Pudarić, čekaju na svoje pravo zagarantirano svim civilizacijskim normama, da biraju ali i da budu birani, jednako na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Bh. student u Turskoj Selmir Mešetović prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima trebalo je da ima pravo na slobodno mišljenje i opredjeljenje, kretanje, pravo na pravično dokazivanje nevinosti/krivice, ali i danas vodi bitku sa pravosudnim sistemom u Turskoj, a da ga njegova domovina Bosna i Hercegovina nije adekvatno zaštitila i garantirala mu prava koja mu i po Ustavu BiH pripadaju.

Novinar iz Banje Luke Vladimir Kovačević još čeka da budu kažnjeni napadači koji su ga krajem augusta brutano pretukli, a što je tužilaštvo okarakteriziralo kao pokušaj ubistva. Kovačević kao i brojne kolegice i kolege širom BiH čekaju na zagarantirano pravo na nesmetano obavljanje profesionalnih novinarskih zadataka, kao i na siguran život, te sigurnost porodice.

Diskriminacija i kršenje civilizacijskih normi

Slavko Mršević, dječak iz Rudog bio je izbačen iz škole jer je autističan. Brojna djeca s poteškoćama u razvoju diskriminirana su i uskraćena su im prava koja bi trebalo da uživaju i da bez obzira na zdravstvene poteškoće budu jednaki u pravima kao i svaki građanin Bosne i Hercegovine.

Roditelji teško bolesne djece u BiH posežu za humanitarnim akcijama jer su njihovoj djeci uskraćena prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Penzioneri i bolesni u trećoj dobi sve češće su korisnici javnih kuhinja jer je aktuelni nehumani političko – ekonomski i socijalni sistem brutalno zanemario njihovo pravo na socijalnu i svaku drugu zaštitu države…

Danas se i u Bosni i Hercegovini obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.