Utorak, 23 Jula

Dan državnosti Bosne i Hercegovine: Međunarodno priznata država koja traje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Na današnji dan 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, zahvaljujući antifašističkim snagama obnovljeni su temelji državnosti Bosne i Hercegovine, uprkos historiji obilježenoj ratovima, osvajačkim pohodima, pokušajima političkih i teritorijalnih prisvajanja.

Zasjedanje ZAVNOBIH-a počelo je rečenicom SMRT FAŽIZMU, SLOBODA NARODU i narodima i građanima naše domovine donio je Rezoluciju i Proglas narodima BiH u kojima je izražena odlučnost da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, te da će biti zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana.

Od tada je Bosna i Hercegovina doživjela još jedno krvavo iskušenje, agresiju početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Godine 1995-te sklopljen je mir ali su antidržavne i secesionističke snage nastavile „rat u miru“, stalnim međunacionalnim tenzijama i političkim previranjima, a kako bi ostvarile cilj: podjelu BiH i prekompoziciju današnjih granica države i njenog unutrašnjeg uređenja.

Uprkos tome, dvije i po decenije kasnije Bosna i Hercegovina je uz sva unutrašnjopolitička i vanjska iskušenja, cjelovita,  suverena i međunarodno priznata država.

Redakcija Megafona, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.