Četvrtak, 13 Juna

Čitatelj iz sjene zbog kojeg uredništva portala banuju autore neprimjerenih komentara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izvjesni gospodin T.B. je samo od početka ove godine uradio više na „higijeni online medijskog prostora“ nego uredništva pojednih medija zajedno. Tako što je poslao Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine ravno 46 pritužbi, a uglavnom zbog sadržaja komentara na tekstove na jednom od bh. internet portala. Nakon reakcije Vijeća za štampu, odnosno, uredništva portala, komentari su uklonjeni a komentatori trajno ili privremeno banovani.

Medijska pismenost i žalbe

Postoje brojni pokazatelji da čitatelji u BiH rijetko ili nikako ne koriste prava i mogućnost žalbe na medijske napise i komentare na tekstove. Razlozi su brojni, od neinformiranosti o pravima, mogućnostima žalbe i načinu na koji se pokreće, do nezainteresiranosti da se reagira jer nema vjere da će žalba imati efekta. Čitatelj uvijek može poslati reagiranje mediju na čiji sadržaj ima pritužbu, ali u BiH je prisutna praksa da brojni mediji nemaju istaknute podatke o kontaktima ili imenu vlasnika i urednika kojima bi se eventualno mogli obratiti.

Jedna od mogućnosti reagiranja je žalba upućena Vijeću za štampu BiH koje najprije utvrđuje osnovanost žalbe, a u proceduri obrade žalbenog zahtjeva kad postoji osnovanost žalbe, kontaktiraju uredništva medija od kojeg traže objavu demantija ili reagiranja. Mediji uglavnom postupe po preporuci Vijeća za štampu.

Ukoliko su u pitanju komentari koji sadrže govor mržnje ili druge neprimjerene sadržaje, kao u slučajevima na koje je reagirao T.B., komentari budu uklonjeni a njihovim autorima privremeno ili trajno uskraćena mogućnost komentiranja.

Ukupan broj žalbi 2019. godine podnesen Vijeću za štampu BiH, samoregulacijskom tijelu za printane i online medije je 69, od čega se 51 pritužba odnosila na tekstove, a 18 na komentare posjetilaca internet portala.

Ukupan broj žalbi zbog govora mržnje u medijima je 23, od čega se 7 odnosilo na tekstove, a 16 žalbi na komentare posjetilaca internet portala.

Vijeće za štampu u BiH nije nadležno za postupanje po žalbama na sadržaje objavljene na društvenim mrežama.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.