Utorak, 23 Jula

Čekez: MUP zna kad se održava stranački skup, ponašanje političara je necivilizirano

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno naglog povećanja procenta smrtnosti oboljelih od koronavirusa, Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine donio je danas nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanja stanovništva od 23 do 5 sati ujutro.

Odluka stupa na snagu od sutra.

Također su ograničena okupljanja građana na maksimalno 30 osoba unutra i vani.

Zabrana okupljanja više od 30 osoba važi za sve

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno, zdravlje kazao je na današnoj konferenciji za novinare da su pravila ista za sve ali da imamo situaciju da policija dopušta sva moguća kršenja, da se najviše očekuje od zdravstvenog sistema te da su druge karike u lancu borbe protiv pandemije zakazale.

„Nećemo sami uvesti lockdown, dok se ne dogovorimo s Vladom, ali smo donijeli mjeru ograničenja kretanja da bi onemogućili noćne derneke“.

Upozorio je na činjenicu da se održavaju okoncerti kojima prisustvuje hiljadu ljudi, da na stranačke skupove dolaze osobe iz susjednih zemalja i da će u kasnim noćni satima biti onemogućeno jer nemaju radne dozvole.

Podsjetio je da je pravilo maksimalnog broja okupljanja ljudi vani i unutra važilo i prije današnje odluke, međutim, policija nije reagirala.

„Skupovi političara, da ne bih upotrijebio neku neprimjerenu riječ za medije, ovo je apsolutno neprihvatljivo, da ne kažem necivilizirano ponašanje.

Podsjetio je da se za održavanje javnih skupova mora tražiti dozvola nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova.

„Dakle, MUP je znao da se neki skup održava. Za sve skupove važi isto pravilo a oni koji ih krše trebalo bi da su sankcionirani“.

Iz odluke o ograničenju kretanja bit će izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći ali a validnom potvrdom poslodavca, kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori odnosno glasanje, a nastavni proces će se odvijati online sedam dana nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija prostora.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja, također se ograničavaju na prisustvo maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.