Utorak, 23 Jula

BROJKE NE LAŽU: Trgovinska razmjena BiH s Turskom i Rusijom među najlošijim

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podaci Centralne banke (CB) Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je naša zemlja izvezla roba i usluga ukupne vrijednosti 5,8 milijardi KM. Uvoz iznosi 9,3 milijarde KM, pa je pokrivenost uvoza izvozom 62,5 posto. Najviše smo izvozili u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru.

Značajno povećanje uvoza iz Rusije i Turske

Tek nakon pobrojanih zemalja na spisku je Turska u koju smo ukupno izvezli 191,3 miliona KM a daleko iza i Turske nalazi se Rusija u kojoj se izvezlo roba i usluga ukupne vrijednosti 48,3 miliona KM.  

U odnosu na Rusiju, više smo izvozili u Holandiju, Mađarsku, Rumuniju, Francusku, Češku, Švicarsku, Poljsku, Slovačku, Kosovo, Španiju, Makedoniju, Veliku Britaniju, Švedsku.

Istovremeno smo najviše uvozili iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Rusije, Slovenije, Turske, Austrije i SAD-a.

Pozitivan vanjsko trgovinski bilans, od većih trgovinskih partnera, imamo sa Crnom Gorom, Slovenijom, Austrijom, Holandijom i Švicarskom, a značajnu pokrivenost uvoza izvozom imamo s Hrvatskom od 80,8 posto, te s Njemačkom 77,5 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom prema Srbiji je 56,9 posto.

S druge strane, uvoz roba i usluga iz Rusije, u posmatranom periodu, iznosio je 524, 8 miliona , dok je izvoz iznosio 48,2 miliona  KM. Izvoz je smanjen za oko 12 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine a uvoz povećan za skoro 100 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je tek 9,2 posto.

Uvoz iz Turske iznosio je 425,4 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je 44,9 posto. Za razliku od izvoza koji je u odnosu na isti period prethodne godine povećan je za 3,4 miliona KM, uvoz iz Turske je za ovih šest mjeseci porastao za oko 68 miliona KM.

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.