Nedjelja, 21 Aprila

Brčaci na 200 kvadrata imaju tri spomenika vojskama koje su nekada ratovale

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bez obzira na to koliko je na cijeli proces imala uticaja međunarodna zajednica, civilni sektor, pojedinci, Brčaci su otvorili jednu od najtežih tema u Bosni i Hercegovini i načinili pomak u tom procesu.

Piše: N. Š. K.

Zbog aktuelnih događaja u Bosni i Hercegovini, u javnosti bi se mogao steći utisak da je sve dobro što je u Brčkom postignuto prethodnih godina, ovih dana narušeno. Stoga valja podsjetiti na samo jedan od simbola iznimnih pomaka po kojem su Brčaci posebni: uklonili su spomenik Draži Mihailoviću a na prostoru od oko 200-tinjak kvadrata, izgradili su tri spomenika, poginulim pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i bivše Vojske RS-a.

CVIJEĆE NA SVA TRI SPOMENIKA

Spomeničko sjećanje na blisku prošlost pitanje je oko kojeg u cijeloj Bosni i Hercegovini još uvijek postoji spor i otpor u dijelu građana, posebno vlasti. Brojna stratišta su četvrt stoljeća nakon rata neobilježena jer nema dogovora, kakvog su u Brčkom davno postigli i malo se o tome ovih dana govori.

Nakon osnivanja Brčko Distrikta 2000. godine, veoma brzo je, 2003. godine, izglasan Zakon o spomenicima i simbolima Brčko distrikta BiH te su svi narodi dobili mogućnost izgradnje spomenika.

Bez obzira na to koliko je na sve imala uticaja međunarodna zajednica, civilni sektor, pojedinci, Brčaci su otvorili jednu od najtežih tema u Bisni i Hercegovini i načinili pomak u tom procesu.

Sva tri spomenika danas postoje u centru grada, na stotinjak su metara udaljenosti, sa oznakama Armije RBiH, obilježjima HVO-a i Vojske RS-a, postoje, izgrađeni su, održavaju se i nikada nisu bili meta napada, incidenta ili skrnavljenja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.