Četvrtak, 30 Maja

Boračkim udruženjima novac dodjeljivan prema subjektivnim procjenama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M. Varga

Dodjela sredstava bez mjerljivih kriterija udruženjima proisteklim iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, mezarja, grobalja, dodjela interventnih sredstava bez javnog poziva, bez dostavljanja izvještaja o utrošku sredstava, neki su od zaključaka revizorskog izvještaja za Federalno ministarstvo boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata za 2019. godinu.

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine je Ministarstvu dostavio mišljenje s rezervom.

Bez pisanog traga o trošenju interventnih sredstava

Raspodjela sredstava neprofitnim organizacijama proisteklim iz odbrambeno – oslobodilačkog rata u iznosu od 460.000 KM kao i sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, mezarja i grobalja u iznosu od 150.000 KM, nije izvršena uz primjenu mjerljivih kriterija što nije u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta FBiH za 2019. godinu. Više od pedeset procenata bodova zasnovano je na subjektivnoj ocjeni Komisije što onemogućava objektivnu ocjenu zahtjeva te transparentan izbor korisnika sredstava, kaže se u najnovijem revizorskom izvještaju.

Interventna sredstva od 200.000 KM nisu obuhvaćena javnim pozivom nego su dodijeljena po zahtjevima za redovne aktivnosti a ne za hitne i nepredviđene slučajeve na koje je Vlada FBiH dala saglasnost. Od toga je 80.000 KM realizirano za finansiranje neprofitnih organizacija proisteklih iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, 40.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, mezarja i grobalja dok je 80.000 KM potrošeno na Transfer za obilježavanje značajnih datuma.

S obzirom na to da Zakonom o izvršenju budžeta za 2019. godinu nije regulirana kategorija interventnih sredstava, javni revizori smatraju da ne postoji zakonski osnov za ovu vrstu planiranja i raspodjele sredstava, jer ona predstavlja jednu vrstu tekuće rezerve koja je regulirana Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o izvršenju budžeta FBiH za 2019.godinu.

Korisnici tekućih Transfera za neprofitne organizacije u iznosu od 500.000 KM, Savez logoraša BiH, Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata, IDA (istraživačko-dokumentacione aktivnosti) i zaštita žrtava svjedoka genocida, u iznosima od 180.000 KM, 85.000 KM i 130.000 KM, nisu u roku dostavili kvartalne i završne izvještaje o namjenskom utrošku sredstava, u skladu s usvojenim programima Vlade FBiH i potpisanim ugovorima.

Ministarstvo nije kontroliralo kako se novac troši

Takođe, Ministarstvo nije obezbijedilo odgovarajući nadzor nad utroškom novca a preporuka revizora je da treba utvrditi svrhu finansiranja te ugovorom definirati način pravdanja utroška sredstava i postupanja u slučaju nenamjenskog utroška.

Javni revizori navode da je potrebno izvršiti nadzor nad utroškom sredstava u Fondaciji za pravnu pomoć u iznosu od 360.000 KM i Zakladi za pružanje pravne pomoći u iznosu od 150.000KM, jer ni Fondacija ni Zaklada nisu dostavile izvještaje a ni Ministarstvo nije izvršilo nadzor nad utroškom sredstava.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.