Utorak, 23 Jula

BiH bi 30. novembra mogla postati članica WTO: Uvjet usvajanje odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva i okončanje bilateralnih pregovora sa Rusijom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktorica WTO informirala je Košarca da bi bilo poželjno da BiH do kraja augusta usvoji odluku o kvalitetnu naftnih tečnih goriva te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom, kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Autor: N.Š.K.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je putem video linka sa generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okondžo Ivealom (Ngozi Okonjo-Iweala) o prijemu BiH u ovu svjetsku asocijaciju.

Ministar Košarac je informirao sagovornicu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo u ispunjavanje uvjeta za pristup ovoj svjetskoj asocijaciji.

Većina preduvjeta osigurana

Košarac je istakao je da je u oblasti multilateralnih pregovora o vanjskotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

„Riječ je o pravu stranog pravnog ili fizičkog lica koje nije poslovno nastanjeno u BiH, da u postupku stavljanja robe u slobodan promet na tržište BiH djeluje kao deklarant. Budući da je pozicija BiH u ovom slučaju u potpunosti usaglašena sa EU, očekujemo da će SAD adekvatno tretirati usaglašeni stav BiH i EU, te da neće biti problema da dogovorimo kompromisano rješenje sa američkom stranom“, objasnio je ministar Košarac.

On je rekao da je BiH do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije te da je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora sa Ruskom Federacijom.

„Napredak se prvenstveno odnosi na oblast trgovine robom, gdje smo uspjeli da u značajnoj mjeri smanjimo broj početnih zahtjeva Ruske Federacije, koji su obuhvatali ukupno 6.000 tarifnih linija, tako da je u oblasti roba ostalo svega 26 tarifnih linija za industrijske proizvode i 28 tarifnih linija u oblasti poljoprivrede“.

Kako je istakao Košarac, za završnu fazu bilateralnih pregovora sa ruskom stranom neophodno je donošenje odluke o kvalitetnu naftnih tečnih goriva u BiH.

„Preduzeli smo niz konkretnih koraka u rješavanju ovog pitanja, počev od formiranja radne grupe koja je kreirala prijedlog odluke i dostavila na mišljenje nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH. Na osnovu razgovora na ministarskom nivou, procjenjujemo da je 99 posto predložene odluke usaglašeno. Od ključnog je značaja da nam entitetska ministarstva u što kraćem vremenskom roku dostave svoja mišljenja, kako bismo odluku u konačnici mogli uputiti Savjetu ministara BiH na usvajanje”, precizirao je Košarac.

BiH prednjači u procesu pristupanja

Generalna direktorica Iveala informirala je ministra Košarca da su procjene Svjetske trgovinske organizacije da bi bilo poželjno da BiH do kraja augusta usvoji odluku o kvalitetnu naftnih tečnih goriva, te do kraja oktobra okonča bilateralne pregovore sa Ruskom Federacijom, kako bi BiH na Generalnoj skupštini ove organizacije 30. novembra u Ženevi mogla postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Ona je naglasila da je stav Sekretarijata Svjetske trgovinske organizacije da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja ovoj organizaciji, te izrazila punu podršku u ostvarenju postavljenog cilja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH.

(Izvor: MVTEO BiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.