Subota, 13 Aprila

Bićo: Vlast se konačno zainteresirala za poljoprivrednike i proizvodnju hrane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Udruženju poljoprivrednika FBiH vjeruju da ne bi trebalo doći do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, mada procjene eventualnog rasta cijena još uvijek ovise o brojnim faktorima

Autor: N. Š. K.

Ekonomske posljedice pandemije koronavirusa privreda u Federaciji Bosne i Hercegovine već trpi. Međutim, kada su u pitanju poljoprivrednici, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za Megafon.ba kaže da se zahvaljujući pandemiji vlast u Federaciji zainteresirala za proizvodnju hrane i da su proizvođači konačno dobili pažnju javnosti i konkretnu podršku nadležnih.

Poticaji za 17.000 poljoprivrednika

„Što se tiče samog rada poljoprivrednika sve je manje, više isto. Poljoprivreda ne zna za pandemiju, ne možemo je zaustaviti nikakvim naredbama. Svi radimo, neki od nas do kasnih noćnih sati, privodi se kraju sjetva i to je neki prirodni ciklus na koji mi ne možemo uticati. Naravno, više se pažnje pridaje zaštiti. Neko vrijeme je problem bio policijski sat ali i to je riješeno na zahtjev ministarstva tako da možemo reći da se sve odvija kao i svakog drugog proljeća“.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da su za proljetnu sjetvu osigurali ukupno 9,5 miliona KM a potpisali su i sporazum s Razvojnom bankom te poljoprivrednicima stavili na rapolaganje povoljnu kreditnu liniju.

Predsjednik poljoprivrednika u Federaciji, Nedžad Bićo, kaže da su ove godine dobili rekordni budžet za poljoprivredu.

Nedžad Bićo, predsjednik UP FBiH (Foto: Avaz)

„Ove mjere su sigurno kvalitetne i kad pogledate malo u regiji vidjet ćete da, na primjer u Srbiji, poljoprivreda nije dobila skoro pa nikakvu podršku. Kod nas se država probudila i shvatila da ako nastavimo po starom onda postoje šanse da ćemo ostati gladni. Previše ovisimo o uvozu a granice su trenutno zatvorene. Tačno je da roba nije obuhvaćena zabranama kretanja, ali šta ako se jednog dana i to dogodi?

Pandemija je bila hladan tuš za našu vlast koja je konačno shvatila da trebamo prije svega obraditi sve neobrađene površine. Ministar Dedić je iznio podatak da će sad umjesto 2.000, poticaj koristiti 17.000 ljudi. Ovo je velika prilika, samo naravno, ovo ne mogu biti samo jednokratne mjere jer bi se lako moglo dogoditi da kad prestane podrška mi se opet vratimo na onih 2.000. Zato mi je drago čuti da se priprema program za jesensku sjetvu, da se počinje govoriti o garantovanom otkupu pšenice. Mi smo ove godine dobili rekordni budžet za poljoprivredu tako da mislim da možemo reći da se stvari kreću u dobrom smjeru“.

Bićo kaže da ne bi trebalo biti većih poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, ali da procjene eventualnog rasta cijena još uvijek ovise o brojnim faktorima.

„Neki voćari se žale na mraz. Mnogi poljoprivrednici se pribojavaju sušne godine. Može se, dakle, svašta još dogoditi što će imati uticaj na cijene poljoprivrednih proizvoda. No, za sada za većinu proizvodnji ovo nije bila teška godina, tako da mislim da ne bi trebalo biti nikakvih posebnih poskupljenja.

Govoreći o još jednom važnom segmentu, plasmanu proizvoda, predsjednik poljoprivrednika u Federaciji smatra da kampanje poput „kupujmo domaće“ nemaju velikog efekta ukoliko ih ne prate sistemska rješenja.

Više domaćih proizvoda na policama marketa

„Kampanje nam po pravilu ništa ne znače jer se to zna pretvoriti u izvlačenje para iz budžeta. Imamo ta iskustva sa bivšim ministrom poljoprivrede. Više ćemo imati koristi od mjera poput povećanja zakonskih kvota domaćih proizvoda koje moraju otkupiti uvoznici ili od povećanja preferencijalnog faktora što je najavila Vlada FBiH. Jednostavno, ako će na policama supermarketa biti više domaćih proizvoda onda će ih ljudi više kupovati“, kazao je Bićo.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.