Ponedjeljak, 26 Februara

Berbić: Nije dovoljno samo osuditi nasilje nad ženama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Povodom početka kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, a koja je počela 25. novembra, akciji se prepoznatljivim performansom na tuzlanskom Korzu, kod Meše i Ismeta, pridružio i tuzlanski mirovni aktivista, Ramiz Berbić, u svoje i u ime Žena u crnom.

Kampanja se održava, kaže Berbić, u koordinaciji sa Mrežom Žena u crnom Italije, Španije i Srbije, na ulicama Rima, Verone, Padove, Udina , Toleda , Madrida, Beograda, Kotora i Tuzle .

NE MIRIM SE SA OBRAZLOŽENJEM DA SMO UČINILI SVE

Ovom akcijom, kaže Berbić, izražava se bliskost  sa:

–  Ženama Gaze koje proživljavaju ratni pakao.

–  Ženama Izraela i Palestine koje i sada usred ratnog nasilja grade odnose mira i suživota.

–  Ženama Ukrajine i Rusije koje se bore protiv rata

–  Ženama Avganistana koje su isključene iz društvenog života.

–  Ženama Irana koje se bore protiv fundamentalističkog režima.

–  Ženama izbjeglicama i migrantkinjama .

Što se tiče položaja žena u Bosni i Hercegovini,  Berbić podsjeća na podatak UN-a, da je svaka druga žena u Bosni i Hercegovini, starija od 15 godina, iskusila neki oblik nasilja, psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja .

U periodu 2015.  –  2022. godine ubijeno je 75 žena .

„Ubistva, posebno u Gradačcu i Sarajevu, pokazuju svu manjkavost pravnog sistema Bosne i Hercegovine u zaštiti žena od nasilja. Državni organi, centri za socijalni rad , policija , tužilaštvo, sudstvo, u potpunosti su zakazali.

Kao član ovog društva , ne želim da se pomirim sa obrazloženjem ,,mi smo sve učinili što je do nas”, ili ,,mi ne možemo više od toga”.

Ovo je za mene opravdanje za nerad, neznanje i pasivno ponašanje prema žrtvi.

Oni su ti koji utiču na zakon, oni su ti koji provode zakon i odgovornost za ubistva Nizame u Gradačcu i Emire u Sarajevu je direktno na njima .

Oni su znali za predhodno nasilničko ponašanje ubica .

Što je još teže, ubistva su izvršena u prisustvu cjece od 2 i 4 godine .

/Ne može mi niko ništa/  je vidljivo u ponašanju ubica. Svoju aroganciju ubica iz Gradačca pokazuje prenošenjem uživo preko interneta ubistvo supruge. Okolina, policija, tužilaštvo, sudstvo, znali su za njegovo nasilje, ali su se pasivno ponašali da je i ženi je oduzet život kako bi nasilnik pokazao svoj hir.

Ubistvo, nasilje, treba preduhitriti. Uzalud su i osude i pravdanja kada je oduzet život. Život nema povratka. Sličan je slučaj i u Sarajevu. Ubici je bio zabranjen pristup žrtvi a Emira je ubijena u prisustvu djeteta .

Zbog navedenog i sličnih oblika nasilja nad ženama, danas sam stajao na tuzlanskom Korzu kako bih ukazao na ovo nasilje, osudio nasilje, pružio podršku ženama koje trpe nasilje i tražio od institucija države bolju zaštitu žena, bolji zakon za prevenciju nasilja nad ženama.

SOLIDARNOST SA SVIM ŽENAMA KOJE TRPE NASILJE

Solidarisao sam se sa ženama Palestine, Izraela, Ukrajine, Rusije, Avganistana, Iraka i svim drugim ženama koje podnose nasilje .

Probudimo se i pokažimo da smo odgovorni članovi društva u sprečavanju torture i nasilja“, kazao je nakon današnjeg performansa u centru Tuzle, aktivista Mreže Žena u crnom Ramiz Berbić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.