Subota, 25 Maja

Bećirović i Komšić u sjedištu UN-a naglasili važnost usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorima zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Na početku sastanka, članovi Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i Željko Komšić zahvalili su se na podršci našoj zemlji od strane OIC-a, organizacije koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić ukazali su na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. Naglašeno je da su sudovi UN-a donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuju međunarodno pravo i sudovi UN-a.

Predsjedavajući PBiH dr. Denis Bećirović i član PBiH Željko Komšić poručili su da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici. Istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a, usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani, kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine, kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

(Predsjedništvo BiH)

Megafon.ba

 

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.