Utorak, 23 Jula

Analiza VOA: Putinovo kockanje sa Ukrajinom može biti bilo šta osim ludo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon/VOA/Jeff Seldin

U danima pred početak ruske invazije na Ukrajinu, neki sadašnji i bivši zapadni zvaničnici počeli su da dovode u pitanje mentalno stanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukazivali su na promjene u Putinovom ponašanju, i način na koji govori o krizi, kao dokaz da se nešto promijenilo i da je ruski lider postao još opasniji.

Putinov govor u kome je priznao ukrajinske regione Donjeck i Lugansk kao nezavisne države američki predsjednik Joe Biden opisao je kao “bizaran” i “iracionalan”.

Američki državni sekretar Antony Blinken je opisao isti govor kao “duboko uznemiravajući”.

Bivši francuski ambasador u SAD, Gerard Araud, otišao je korak dalje, na Twitteru je ocijenio da je Putinov govor bio “potpuno zapanjujući” i zapitao se da li je ruski predsjednik upao u “paranoidni delirijum u paralelnom univerzumu.”

Drugi posmatrači su Putina nazvali “neuračunljivim” i “bez kontakta sa realnošću”.

Takve procjene Putina kao lidera koji je možda izgubio kontakt sa realnošću su, međutim, u suprotnosti sa ranijim javnim i privatnim obavještajnim procjenama karaktera dugogodišnjeg ruskog lidera, koji 69-godišnjeg Putina opisuju kao okrutnog, lukavog i opasnog, i čovjeka koji voli da rizikuje.

“Najveći dio sijedih vlasi u mojoj kosi je posljedica moje službe u Rusiji tokom godina, a posebno bavljenja Rusijom Vladimira Putina”, rekao je prošlog februara članovima Kongresa direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns​, na pretresu o potvrdi njegove nominacije.

Putin je karijeru počeo kao obavještajac KGB-a, bivše ruske tajne policije, a penzionisao se sa činom potpukovnika 1990. Zatim je prešao u politiku i 1998. bio je na čelu unutrašnje bezbjednosne agencije Rusije – FSB-a.

Samo dvije godine kasnije, Putin je izabran za predsjednika. Od tada je na tom položaju, sa izuzetkom četvorogodišnjeg mandata na mjestu ruskog premijera, od 2008. do 2012.

“Uvijek je greška potcijeniti Putinovu Rusiju”, upozorio je na pretresu Burns.

Bivši američki obavještajni zvaničnici također tvrde da bi bila velika greška opisati ponašanje ruskog lidera kao neuračunljivo.

“Nisam vidio ništa što bi me navelo na pomisao da Vladimir Putin više nije isti hladni, proračunati operativac KGB-a kakav je uvek bio”, kaže Daniel Hoffman​, penzionisani oficir tajne službe i bivši šef jedne od ispostava CIA-e.

“Ne mislim da je do sada napravio neku grešku”, rekao je Hoffman za Glas Amerike, podsjećajući na uspješne ruske vojne akcije u Čečeniji, Gruziji, Krimu i Siriji.

Umjesto toga, Hoffman i drugi obavještajci CIA-e vjeruju da je Putin, ohrabren tim ishodima, razmotrio sadašnje stanje svijeta i video priliku da jednu od svojih dugogodišnjih želja pretvori u realnost.

(Foto: VOA/AP)

“Putin nikada nije krio svoj pogled na svijet”, podsjeća Mark Kelton, bivši zamjenik direktora Nacionalne kontraobaveštajne službe.

“Ono što se promijenilo je Putinov osjećaj da sada ima kapacitet da ostvari svoju želju da delove Ukrajine koji nisu zauzeti 2014. dovede pod rusku kontrolu”, rekao je Kelton za Glas Amerike.

Bivši obavještajni zvaničnici posebno ukazuju na stanje koje Putin vjerovatno vidi kao “trenutnu slabost Sjedinjenih Država”, zbog političkih podjela u zemlji i povlačenja snaga iz Afganistana, koje su pokazale da ni Washington ni njegovi zapadni saveznici nisu posebno skloni da se bave konfliktima u inostranstvu.

A zatim, tu je Kina, koja je spremna da u dužem roku bude protivnik ali se sada uskladila sa Moskvom u nečemu što Kelton naziva “zajedničkim protivljenjem zajedničkom neprijatelju – Amerikancima.”

Prema nekim ruskim posmatračima, spoj nekoliko faktora možda uliva dodatno samopouzdanje Putinu, bivšem obavještajcu.

“Putin koga sam vidjela je tačno onaj Putin koga sam očekivala da vidim”, kaže za Glas Amerike Molly McKew​, bivša savjetnica predsednika Gruzije i Savjeta za nacionalnu bezbjednost. “On želi moć i da ostavi naslijeđe u skladu sa svojom vizijom Rusije.”

“Sve je sigurniji da neće biti tih posljedica koje ne može da prevaziđe. Sigurniji je nego ikada da ne postoji volja da se on zaustavi”, dodala je.

Pa ipak, nisu svi uvjereni da je Putin koji se ovih dana pojavljivao na televiziji – onaj stari Putin.

“Iznenadio me je nepovezani ali ogorčeni govor u ponedjeljak”, izjavio je za Glas Amerike John Sipher​, koji je nekada vodio operacije CIA-e vezane za Rusiju.

“Uvijek sam podrazumijevao da je dobro obaviješten. On je bivši oficir KGB-a i ima obavještajnu službu svjetske klase koja svakako zna da niti Ukrajina niti SAD namjeravaju da vrše invaziju na Rusiju”, izjavio je on prije ruske invazije. “Zaista je zvučalo kao da vjeruje u tu glupost”.

Drugi eksperti za Rusiju se slažu da je došlo do promene.

“Ono što je ovog puta različito je taj zlokobni ton i jedva prikriveni gnjev”, smatra Seva Gunitsky​, profesor političkih nauka na Univerzitetu Toronta.

“Cilj tog govora je bio da zaprijeti, a ne da inspiriše”, izjavio je za Glas Amerike. “Promijenio je držanje i izraz lica da bi zvučao prijeteći.”

A to bi, prema ekspertima, mogla da bude indikacija promjene u Putinovom ponašanju koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice.

“Putin je po svemu sudeći izolovan od svih osim svog najužeg kruga, koji su svi članovi službi bezbjednosti sa agresivnim i paranoidnim pogledom na svijet”, primećuje Gunitsky​.

David Szakonyi​, politikolog sa Univerziteta George Washington, saglasan je sa tom ocjenom.

“To se događa mnogim autoritarnim liderima”, rekao je za Glas Amerike. “Oni prestanu da vjeruju tuđim mišljenjima. Stegnu se, postaju oprezniji u načinu na koji dozvoljavaju da različita mišljenja uđu u njihov proračun i donošenje odluka.”

Još jedna mogućnost, prema nekim bivšim obavještajnim zvaničnicima, je da se Putin osjeća zaista isfrustriranim, uprkos svom planiranju i samopouzdanju.

“Iako je Putin sam izazvao krizu, dio zapadnih reakcija nije se razvijao kako je on možda očekivao”, smatra Paul Pillar​, bivši visoki zvaničnik CIA-e koji sada predaje na univerzitetu Georgetown.

“To je dovoljno da svako počne da zvuči ekstremno i frenetično, iako mu mozak i dalje radi punom parom.”

Ali, neki kažu da bi takvo Putinovo ponašanje moglo da bude dobro pročunata gluma.

“Ako ljudi na Zapadu počnu da misle da je Putin donekle izgubio razum, to može biti strateška prednost”, rekao je Pillar za Glas Amerike. “Takav imidž mogao bi da navede zapadne lidere, u strahu od toga šta bi ovaj navodno lud čovjek mogao da uradi sljedeće, da daju dovoljno ustupaka za početak smirivanja krize, uz uslove koje Rusija može da prihvati.

(Izvor: VOA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.