Četvrtak, 20 Juna

ALMBiH: Penzionisali zaposlene, isplatili im otpremninu pa ih ponovo angažirali honorarno  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 13 osoba zaposlenih po ugovoru o djelu u državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva čak četiri angažirana bili su njihovi penzionisani uposlenici kojima su prethodno isplaćene otpremnine

Autor: M. Varga

Praksa angažiranja osoblja putem ugovora o djelu za javni sektor, posebno ako je riječ o dugotrajnom angažmanu i na poslovima koji imaju karakter radnog odnosa, neprihvatljiva je i netransparentna, navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) za 2019. godinu.

I penzija i stari posao

Agencija je tokom 2019. godine po ugovoru o djelu angažirala čak trinaest osoba. Tri osobe bile su angažirane u kontinuitetu, većinom godine, mada se radi o poslovima koji su sistematizirani Pravilnikom o unutrašnjem ustrojstvu kao što je obavljanje ekonomskih i finansijsko – računovodstvenih poslova, daktilografskih poslova, prijem prijava sumnji na neželjene reakcije na lijekove, poslova vozača ili usluga čišćenja. 

Od ovih trinaest angažiranih po ugovoru o djelu, čak četiri osobe su prethodno bile zaposlene u Agenciji i stekle uvjete za penzionisanje. Njima su isplaćene i otpremnine. Međutim, nakon penzionisanja te su osobe ponovo angažirane u Agenciji po ugovoru o djelu.

Tokom 2019. godine, po ugovorima o djelu je isplaćeno 52.056 KM (neto bez poreza i doprinosa) dok je tokom 2018. godine isplaćeno 66.023KM, što je za 27.177 KM više nego u 2017. godini.

Iznos za 2019. godinu je nešto niži nego u 2018. godini, između ostalog i što su pojedine osobe, prethodnih godina angažirane po ugovoru o djelu, tokom 2019. godine primljene u stalni radni odnos.

Jedna od preporuka revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je da bi u Agenciji za lijekove trebalo da angažiraju osoblje putem ugovora o djelu samo u iznimnim situacijama i to za poslove koji su izvan opisa posla postojećih radnih mjesta.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.