Utorak, 23 Jula

AFERA U VSTV BIH: Novinari Žurnala podastrli nove dokaze, Tegeltija negira da je primio mito

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne smiruje se bura u pravosuđu i bh. javnosti nakon što je Žurnal.info 21. maja objavio tekst autora Avde Avdića u kojem piše o  umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine ( VSTV BiH) Milana Tegeltije u korupciju.

Tužilaštvo formiralo predmet

U priči pod naslovom: „Predsjednik VSTV-a uhvaćen u korupciji: Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama“, novinar je otkrio detalje sastanka u Banjoj Luci prošle jeseni, krajiškog privatnog poduzetnika Nermina Aleševića sa inspektorom SIPA-e Markom Pandža i Tegetijom, a kako bi mu prvi čovjek VSTV-a sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom isposlovao ubrzavanje rješavanja predmeta u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Najprije je objavljena sms prepiska pomenute trojice, a danas je novinar Avdić objavio i video snimak koji dokazuje da je do susreta u Banjoj Luci došlo te da se pominjalo i „potkivanje“ Tegeltije.

Nakon prvog teksta uslijedilo je saopćenje predsjednika VSTV- a kojem ne poriče da se susreo sa pomenutim inspektorom SIPA-e i biznismenom ali je ošto negirao bilo kakvu povezanost sa uzimanjem novca.

Također je danas održana sjednica VSTV-a na kojoj se raspravljalo o inkriminirajućim informacijama objavljenim u medijima u vezi predsjednika VSTV-a, a Tegeltiji su njegove kolege iz Vijeća pružile bezrezervnu podršku.

Tužilaštvo BiH je već formiralo predmet o ovom slučaju.

Dodatnu prašinu u javnosti danas je podigao novi tekst na Žurnal.info pod naslovom „Pogledajte video potkivanja: Ti ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!“. Objavljen je i video snimak na kojem se vide Tegeltija, Pandža i Alešević, te se dokumentuje razgovor o „potkivanju Tegeltije“

Tegeltija negira odgovornost

U medijima se ponovo oglasio i Tegeltija kazavši da „snimak koji je Žurnal objavio potvrđuje u cijelosti navode iz njegovog demantija. Poručio je kako nije isključena mogućnost da je inspektor SIPA-e zloupotrijebio njihovo poznanstvo“.

Tekstove i video možete pogledati na Žurnal.info.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.