Četvrtak, 13 Juna

Đapo: Rebalansom budžeta moguće osigurati 250 miliona KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba/ FENA

Predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je danas da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raditi na rebalansu budžeta čime bi se moglo osigurati oko 250 miliona KM kao pomoć saniraju posljedica širenje pandemije koronavirusa Covid-19.

Rezanje neprioritetnih troškova

Kako je kazala Đapo, Vlada je svjesna da će pandemija koja je zahvatila cijeli svijet imati posljedice na globalnu ekonomiju pa samim tim i na Bosnu i Hercegovinu zbog čega je već pokrenuto niz aktivnosti za saniranje posljedica.

„Mi smo mala ekonomija i prepušteni smo sami sebi, a budući da Centralna banka BiH nema mogućnost intervencije ubrizgavanjem novca potrebna nam je i podrška međunarodnih institucija, a „stezanjem kaiša“ u smislu rebalansa rezat ćemo sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu“, izjavila je Đapo.

Naglasila je potrebu brzog, odgovornog i transparentnog djelovanja te donošenje mjera za očuvanje privredne likvidnosti i radnih mjesta.

Među mjerama koje su već poduzete izdvojila je zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Od Agencije za bankarstvo zatražen je moratorij na kredite a Vijeću ministara BiH upućena je inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje na kraj mjeseca uplate doprinosa.

„Svjesni smo da moramo odlučno naći načina da pomognemo privredi i očuvanju radnih mjesta, pravimo modalitet pomoći da pomognemo svakom pojedincu, radniku i privrednim subjektima, a neke od mjere bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja“.

Također je kazala da se razgovara i o donošenju zakona lex specialis u vezi s koronavirusom, a započete su i aktivnosti na uspostavljanju Garancijskog fonda koji bi izdavao garancije komercijalnim bankama.

Oformit će se i Stabilizacijski fond za koji bi sredstva bila osigurana rebalansom budžeta budući da je namjera smanjiti sve troškove gdje god je to moguće, a rebalans bi, kaže Đapo, trebao biti razmatran sredinom aprila.

Počeli pregovori s međunarodnim kreditorima

Drugi dio sredstava trebao bi biti osiguran putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je Đapo, a pregovori u tom smislu su počeli te se očekuje da bi sredstva od Evropske komisije mogla biti operativna u maju.

Ministrica Đapo je pozvala poslodavce da ne otpuštaju radnike najavljujući da će se naći modaliteti kako bi se očuvala likvidnost, a osim toga sve će se učiniti kako bi se osigurala redovna isplata penzija i boračkih naknada.

Izvor: FENA

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.