Utorak, 23 Jula

25 godina nakon genocida: Smiraj za još devet srebreničkih žrtava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U genocidu u Srebrenici, zločinačkom pohodu srpske vojske u ljeto 1995-te godine, potvređenom osuđujućim sudskim presudama najvišim vojnim i civilnim zapovjednicima RS-a, na način po svireposti nezapamćen u modernoj historiji, ubijene su najmanje 8. 372 osobe, uglavnom Bošnjaci. 

Autor: Megafon.ba

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas je ukopano još devet posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici, kojeg su pripadnici Vojske RS-a počinili u julu 1995. godine.  

U prisustvu članova porodice klanjana je dženaza žrtvama među kojima je najmlađi 23-godišnji Salko Ibišević, a najstarija žrtva je Hasan Pezić iz Vlasenice, koji je imao 70 godina kada je ubijen.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine su ukopani:

Sead (Huso) Hasanović (1971)

Hasib (Šaban) Hasanović (1970)

Alija (Bekto) Suljić (1969)

Hasan (Alija) Pezić (1925)

Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947)

Bajro (Ramo) Salihović (1943)

Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941)

Salko (Ahmo) Ibišević (1972)

Kemal (Husein) Musić (1968)

Prije nego su tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih spušteni u kabure, održana je komemoracija žrtvama, kojoj je zbog pandemije virusa Covid -19, prisustvovao ograničen broj zvanica.

Visoki dužnosnici iz cijelog svijeta i prijatelji Bosne i Hercegovine izraze saučešća porodicama i poruke mira za Bosnu i Hercegovinu, uputili su putem snimljenih video poruka ili u kratkim pismima.

U emotivnim govorima podsjetili su na obavezu poštovanja prema žrtvama, obavezu sjećanja na 11. juli 1995. godine ali i upozorili da je negiranje genocida nedopustivo te da je potrebno izvući pouke iz događaja u i oko Srebrenice 95-te, kada je pred očima cijelog svijeta nad Bošnjacima Podrinja počinjen najveći zločin u modernoj historiji.

U ime porodica žrtava genocida u Srebrenici obratila se Munira Subašić iz udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i jednu od poruka uputila zločincima koji su počinili genocid.

„Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvijek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite, ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći. Majke se nikada neće umoriti“, kazala je Subašić. Pozvala je PIC i Evropu da donesu zakon o negiranju genocida.

Na komemoraciji je govorio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je rekao da genocid nije spriječila ni Srbija, ni Evropska unija, iako su to mogle i da su rezultat izostanka akcije da se zaustave horde zla, bijeli nišani u Potočarima, koji će zauvijek  biti opomena čovječanstvu da ne smije biti kalkulacija u suprotstavljanju zlu.

Istina o Srebrenici je zapečaćena u presudama međunarodnih sudova, kazao je.

Zatražio je od Međunarodne zajednice za odmah nametnu Zakon o zabrani negiranja genocida.

Povjerenja ne može biti, kazao je Džaferović, dok traju nasrtaji na istinu, negiranje zločina i slavljenje počinilaca, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i pozvao političku, vjersku i intelektualnu elitu srpskog naroda da se suoče s istinom, zbog porodica žrtava ali najviše zbog sebe.

„Neka to teško breme ne ostavljaju kao teret generacijama koje dolaze“, kazao je Džaferović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.