Četvrtak, 30 Maja

Zlatko Ledić: Djeca u sukobu sa zakonom zaslužuju šansu da se poprave

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U radu sa maloljetnim počniocima kaznenih djela, današnjica je nametnula potrebu i za promjenama u ranojoj praksi i uvođenje novih, efikasnijih metoda u radu sa djecom u sukobu sa zakonom. Prateći savremene trendove u oblasti pravosuđa koje se odnosi na maloljetnike, u Federaciji Bosne i Hercegovine je 2014. godine donesen Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. U Odgojnom centru Tuzlanskog kantona, gdje rade s djecom tokom sudskih procesa, za Megafon.ba kažu da su nove mjere koje provode dobre jer su usmjerene i na rehabilitaciju uzroka ponašanja djece.  

Piše: Samir Mujakić

Kroz prostorije Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona svakodnevno prolaze brojna djeca i stariji maloljetnici jer nove, savremenije ali i humanije metode rehabilitacije djece u sukobu sa zakonom nisu bazirane isključivo na kaznu već predviđaju razgovore, edukaciju i šansu da se djeca poprave i vrate svakodnevnom životu i školovanju.

Stručno osoblje fokusirano na otklanjanje slabosti koje su dovele do kaznenog djela

Zlatko Ledić, direktor Odgojnog centra, za Megafon kaže da se u njihovoj ustanovi izvršavaju odgojne mjere, tretmani, vrši se posmatranje maloljetnih počinilaca kaznenog djela tokom sudskog postupka prema naredbi tužilaštva ili suda, ali i djece koja dobrovoljno pristupe radu u ustanovi.

Prostor za dnevni boravak djece i maloljetnika (Foto: SM/Megafon)

U odnosu na nekadašnje mjere iz perioda kada su djeca odmah upućivana u popravni dom na duži period, Ledić kaže da je danas drugačije i obezbjeđuje se prihvat i privremeni smještaj maloljetnih počinilaca kaznenih djela tokom pripremnog postupka, a zakonom je propisano da prihvat može trajati  najmanje četrnaest dana a najduže tri mjeseca.

,,Ovdje se maloljetnim osobama daje šansa da se tokom boravka u Centru, kroz povremene tretmane ili neprekidni boravak, pokušaju otkloniti određene slabosti i uzroci koji su doveli do nekog kaznenog djela, da bi se vratili na ispravan pogled na svoj život i školovanje. Ovo je dobro rješenje jer djeca zaslužuju priliku i prostor da pokušaju svoje ponašanje popraviti kako ne bi dospjeli u instituciju zatvorenog tipa“, kaže Ledić.

U Odgojnom centru TK osoblje je osposobljeno i za rad sa djecom mlađom od deset godina ali i sa neznatno starijima od 18 godina.

,,Najčešća djela zbog koji djeca ili maloljetnici dolaze u Odgojni centar su djela protiv imovine i tijela, kaznena djela s elementima nasilja, međuvršnjačko nasilje. U zadnje vrijeme i zbog zloupotreba opojnih droga, te postavljanja neprimjerenog sadržaja na društvenim mrežama“, navodi direktor Ledić.

U Odgojnom centru zaposleni su stručnjaci, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, koji razgovaraju s djecom i uočavaju probleme te prate i bilježe promjene po sudskom nalogu za maloljetnike.

Djeca kroz program Odgojnog centra TK imaju vrijeme i prostor za sportske aktivnosti (Foto: SM/Megafon)

,,Ukoliko poduzete mjere ne pokažu uspjeh ili se radi o povratku na ista djela, sud može izreći mjeru neprekidnog boravka u ovom Centru do tri mjeseca. Tokom boravka u centru djetetu ili maloljetnoj osobi omogućeno je redovno pohađanje nastave“, naveo je Ledić.

Odgojni centar Tuzlanskog kantona sarađuje sa Centrom za socijalni rad, sudovima i tužilaštvima, te osnovnim i srednjim školama, ali i s roditeljima koji dovode djecu na preventivne tretmane.

,,To je pokazatelj uspjeha u radu ovog odgojnog centra. Osim rada u centru, naša stručna ekipa ide i u škole te organizuje preventivne radionice prilagođene uzrastima djece ili maloljetnika. Teme su zloupotreba i sigurnost interneta, štetnost droga, međuvršnjačko nasilje, sve ono što je danas prisutno i što dovodi do iskušenja da se počini neko kazneno djelo“. 

Stereotipi o društvenom statusu počinilaca krivičnih djela

Svi izvještaji o radu s djecom i maloljetnicima dostavljaju se svim institucijama s kojima Centar ima saradnju i koje su uključene u rad Odgojnog centra. Na osnovu tog izvještaja poduzimaju se daljnje mjere u zakonskim okvirima.

Učionica za korisnike usluga Odgojnog centra TK (Foto: SM/Megafon)

Ledić je posebno naglasio značaj prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja djece i uzroke koje dovode do devijacija.

,,Da su samo djeca iz nekih društvenih statusa sklona kriminalu ili da su loša, to su samo predrasude i stereotipi. Na razvoj djeteta naviše utiču roditelji i okruženje. Tako da u odgojni centar dolaze djeca iz različitih sredina. Puno toga zavisi i kakvim se roditeljima dijete vraća“, kazao je Ledić za naš magazin.  

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru(ima).

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.