Subota, 22 Juna

Za Milanovića je Bosna i Hercegovina “država triju entiteta”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milanovićeva formulacija se u javnosti naziva gafom ali da BiH ima adekvatnu vanjsku politiku, bio bi to prvorazredni diplomatski skandal

Autor: Megafon.ba

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, gostujući u Crnoj Gori, na tamošnjoj RTCG, u emisiji Teleskopija govorio je i o Bosni i Hercegovini.

Govoreći o situaciji u regionu, urednica i voditeljica emisije Tamara Nikčević je kazala da “sve države nekadašnje Jugoslavije imaju dobre odnose, imaju prijateljske, solidne odnose, a da Srbija, s vremena na vrijeme, je u konfliktu sa svakom od tih država”, Milanović je odgovorio:

“Vidim kamo smjerate. Srbija je određena politika koju srpski, srbijanski građani biraju, opet su je izabrali i to je naprosto teret odgovornosti s kojim ta zemlja mora živjeti. Hrvatska ima, recimo, na određeni način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose sa Crnom Gorom, sa Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se sa Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu ali tu postoje određena ograničenja, sa Makedonijom, Sjevernom Makedonijom su odnosi odlični…”, kazao je između ostalog Milanović.

Prethodno je Milanović govorio kako se Hrvatska “ne petlja u unutrašnje stvari drugih država, jer znamo šta je takav odnos izazivao u prošlosti i na to smo alergični”.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.