Ponedjeljak, 22 Aprila

Vijeće sigurnosti UN-a: Šmitov izvještaj imao odjeka, iskazana podrška suverenitetu i integritetu BiH, osude secesionističke retorike   

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Misija je produžena za narednih 12 mjeseci sa 15 glasova ZA.

Sve stalne zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a dale su saglasnost da pripadnici Evropskih vojnih snaga ostanu raspoređeni u BiH s ciljem osiguranja mira i stabilnosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Francuska podržla Šmitov izvještaj

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nije se večeras obratio članicama Vijeća sigurnosti ali je njegov izvještaj o BiH dostavljen ambasadorima zemalja članica. U Izvještaju je, kako su mediji već ranije objavili, jasno naveden krivac za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini – Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a.

Tokom debate o izvještaju prvi se obratio predstavnik Francuske u Vijeću sigurnosti UN-a. On je istakao da političari u BiH moraju pronaći rješenje za trenutnu situaciju. Visoki predstavnik igra važnu ulogu u BiH i Francuska podržava njegov izvještaj.

Predstavnica Irske je kazala da i oni podržavaju izvještaj Šmita i da mu se zahvaljuju na njemu. Dodali su da pozivaju sve političare u BiH da podrže OHR. Agenda 5+2 ostaje uslov za ukidanje Ureda visokog predstavnika. Dodala je da je neophodno provesti reforme Izbornog zakona prije izbora 2022. godine.

Kao članovi Vijeća sigurnosti Velika Britanija ostaje posvećena u podržavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svijetle budućnosti BiH, zaključila je njihova predstavnica.

Slažemo se sa visokim predstavnikom da retorika koju vodi predstavnik RS Milorad Dodik vodi do secesije i da ovo predstavlja opasnost kako za BiH tako i za cijeli region, istakla je.

EUFOR i ALTHEA su i dalje neophodni u BiH kako bi se održao mir, istakla je predstavnica Norveške.

Ambasadorica SAD-a Linda Thomas-Greenfield: Dodikova retorika je opasna

Iako Kristijan Šmit nije ovdje danas sa nama, podržavamo njegov rad i zahvaljujemo mu se na izvještaju,  kazala je predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti.

Milorad Dodik je pozvao na povlačenje iz OSBiH. Dodik često priča o secesiji RS iz BiH. SAD se slažu sa izvještajem Šmita. Ovo je opasan put, kako za BiH tako i za cijeli Zapadni Balkan. Posebno nas zabrinjavaju Dodikove izjave vezano za novi Ustav RS. Zemlji su potrebne izborne i Ustavne reforme, kako bi nastavila svoj put preka EU. Sada je pravo vrijeme da se Izborni zakon promijeni, kako bi se spriječila korupcija, koja je antidemokratska i narušava stabilnost države. Građani BiH zaslužuju bolje od svojih predstavnika u vlasti.

Predstavnik Indije u Vijeću sigurnosti istakao je da i oni podržavaju rad OHR-a i novog visokog predstavnika Šmita.

Predstavnik Tunisa je rekao da su veoma zabrinuti za političku situaciju u BiH te je pozvao sve političke partije u BiH da odstupe od retorike podjela. 

Predstavnik Kine u Vijeću sigurnosti je rekao da Kina smatra da problemi sa kojima se susreće BiH trebaju biti riješeni isključivo od strane njihovih političkih predstavnika. Sistem visokog predstavnika i Bonskih ovlasti bili su posebni dogovori u posebnoj eri.

Rusija smatra da je visoki predstavnik  pristrasan

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti rekao je da je posljednji visoki predstavnik Incko odlučio je da ima autokratsko pravo da donese Zakon o negiranju genocida, iako se svi narodi u BiH nisu složili. Glasanje za novog visokog predstavnika Kristijana Šmita je bilo izvan zakona. Naš stav je da BiH trenutno nema visokog predstavnika. S obzirom da ne priznajemo visokog predstavnika, o njemu nećemo raspravljati. Što se nas tiče on pristrasan i njegov cilj je bio da se naruši mir u BiH, istakao je ruski predstavnik.

Ured visokog predstavnika postaje sve veći problem za BiH i vrši se kontinuirani pritisak na Republiku Srpsku. Vjerujemo da svu odgovornost za ono što se dešava u BiH i što će se dešavati trebaju snositi izabrani predstavnici naroda, zaključio je.

Predstavnik Kenije je istakao da je važno da vođe izbjegavaju bilo kakve postupke koji vode do razdvajanja.

Predstavnik Estonije u Vijeću sigurnosti iskazao je zadovoljstvo što je Brčko Distrikt postigao nekoliko dobrih stvari u posljednje vrijeme. Provokativna retorika, veličanje ratnih zločina i umanjivanje genocida u Srebrenica je neprihvatljivo, istakao je.

Predstavnik Vijetnama u Vijeću sigurnosti istakao je da se potrebno suzdržati od retorike podjela te ponovio da Vijetnam podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Predstavnik Meksika je istakao da su veoma zabrinuti zbog blokade državnih institucija. Agenda 5+2 je najbolji put da se osigura pristupanje BiH Evropskoj uniji, kazao je. 

Alkalaj: Moje izlaganje je sažetak Šmitovog izvještaja

Ambasador BiH Sven Alkalaj istakao je da BiH imala veoma uspješnu saradnju sa EUFOR-om sve ove godine.

Trebalo bi mnogo vremena da se ispriča sve što se trenutno dešava u BiH. Kristijan Šmit je dobro predstavio situaciju u zemlju. Ovo je najveća egzistencijalna kriza zemlje nakon rata, koju predevode Milorad Dodik i SNSD. Njihova politika predstavlja prijetnju miru u BiH, regionu ali i Dejtonskom sporazumu. On je najavio izradu i novog Ustava Republike Srpske. On želi da zabrani SIPA-i i OSA-i da vrše bilo kakve akcije u RS.

Gospodin Dodik želi da otcijepi Republiku Srpsku iz Ustava BiH i države kao same. Ovo nije legalno moguće pod sadašnjim Ustavom BiH. Nedavno je gospodin Dodik otkrio svoju želju “za nezavisnom Republikom Srpskom” u sklopu Dejtona”. Države institucije su blokirane od jula zbog odluke Valentina Incka da donese Zakon o negiranju genocida. Dodik je čak spriječio da OSBiH pomognu u gašenju požara u zemlji. ovo je veoma problematično i trebali bi raditi na rješenju problema. Nisu samo problemi u RS-u, u FBiH se tri godine ne može oformiti nova Vlada.

Žao mi je što danas nismo imali priliku čuti obraćanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, ali moje izlaganje predstavlja sažetak njegovog izvještaja, rekao je Alkalaj.

Ambasador EU: podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Predstavnik EU u Vijeću sigurnosti istakao je da je nedavna blokada državnih institucija neprihvatljiva.

Očekujemo od BiH da osiguraju da se sljedeći izbori održe u skladu sa zakonima EU. Potrebne su dodatne Izborne reforme, usvajanje presude Sejdić-Finci. BiH je teško pogođena pandemijom koronavirusa, a EU nastavlja da joj pomaže, što još jednom pokazuje posvećenost EU. Pozivamo sve političke lidere da prestanu sa retorikom podjelom i naglašavam da podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao multietničke države, izjavio  je.

Hrvatska smatra izmjenu Izbornog zakona ključnom

Predstavnik Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a istakao je da podržavaju OHR i novog visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Trenutna situacija u BiH je zabrinjavajuća. Nažalost, trenutni Izborni zakon uskraćuje Hrvatima u BiH da izaberu legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ovo je neprihvatljivo i Izborni zakon mora biti promijenjen.  Izmjene Izbornog zakona i Ustava trebaju biti rezultat demokratskog izbora i dogovora unutar BiH. Kako bi se osigurao legitimitet izbora 2022. godine do promjena mora doći čim prije. U suprotnom, mladi će nastaviti odlaziti iz zemlje, rekao je.

Srbija podržava teritorijalni integritet BiH

Predstavnik Srbije u Vijeću sigurnosti izjavio je da se ovaj sastanak dešava u veoma delikatnom trenutku ne samo za BiH, nego i za regiju.

Pozivamo sve u BiH da smanje tenzije i razgovaraju. Srbija prije svega želi mir, a vjerujemo da to žele i građani u BiH. Najvažnije je da ključni faktori u BiH, kako domaći tako i međunarodni, pokažu odgovornost.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, mi podržavamo bilo koji dogovor postignut između entiteta i tri konstitutivna naroda.

Za Srbiju je mir u BiH od najveće važnosti. Uvjereni smo da je inicijativa “Otvoreni Balkan” sjajan primjer kako je saradnja susjednih zemalja moguća. Snažno smo uvjereni da se dogovor može postići ako postoji tolerancija, povjerenje i uvažavanje, rekao je preddstavnik Srbije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.