Ponedjeljak, 15 Jula

Uvjeti za putovanje u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zbog pandemije virusa Covid -19, od 11. jula 2020. godine postrožio mjere za građane koji prelaze državnu granicu Republike Hrvatske.

Iz Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza, odnosno, ograničenja prelaska granice osobama preko graničnih prelaza Hrvatske, izuzeti su:

  1. Državljani Evropske unije (bez obzira na mjesto prebivališta) u schengenskom prostoru i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica te državljani sa dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.
  2. Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja izuzev osoba iz tačke 1 ne odnosi se na:

2a. – zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. – prekogranične radnike

2c. – prijevoznike robe i drugo osoblje u saobraćaju

2d. – diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. – putnike u tranzitu

2f. – osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja

2g. – osobe koje putuju zbog neodgodivih privatnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Hrvatskoj) ili imaju neki drugi neodgodiv privatni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja:

a)Za sve osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod tačkom 2.g. obavezan je zdravstveni nadzor uz 14 -dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR test na SARS COV-2

  1. b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., te

2e. putnike u tranzitu

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Hrvatske u roku od 12 sati.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. – osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.

Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS COV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) odnosno uz obavezu 14 -dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država izvan Evropske unije i od 19. juna u Sloveniju ne ulazi iz BiH, Srbije i Kosova bez obaveze 14 – dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Svi građani BiH, bez obzira na državljanstvo, čak i Slovenci koji su boravili u BiH a koji žele ući u Sloveniju, moraju u obaveznu karantinu ili imati negativan test ne stariji od 3 dana. Test mora biti obavljen u nekoj od zemalja članica EU.

SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA: Ulazak u Crnu Goru iz BiH od 29. juna moguć je uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 48 sati. Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme važenja ovih mjera, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka.

SJEVERNA MAKEDONIJA: Od 17. juna 2020.godine otvoreni su svi makedonski granični prelazi. Stranim državljanima je dozvoljen tranzit kroz Makedoniju i taj tranzit ne smije biti duži od 5 sati od ulaska u Sjevernu Makedoniju. Na ulazu svaki strani državljanin potpisuje izjavu koju mora čuvati tokom tranzita. Ako se izjava izgubi, strani drzavljanin mora ići u državni karantin 14 dana.

Za tranzit kroz Sjevernu Makedoniju stranim državljanima nije potreban PCR test.

Od 9. jula 2020. godine za državljane BiH, Srbije i Crne Gore obavezan je PCR test ne stariji od 72 sata. Obavezna je i popunjena izjava sa ličnim podacima, mjestu boravka i vremenskom periodu boravka u Sjevernoj Makedoniji.

ALBANIJA: Albanija je otvorila svoje granične prelaze za državljanje BiH.

(Izvor: BIHAMK i Hrvatski zavod za javno zdravstvo)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.