Utorak, 23 Jula

Usvojen Prijedlog Zakona o ograničenoj upotrebi duhana, rok prilagodbe ugostiteljima godina dana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je i bit će nastavljena iduće sedmice, kada će biti obavljeno pojedinačno glasanje delegata o predloženom imenovanju dva buduća člana iz Federacije BiH u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK).

Autor: Megafon.ba

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj izvanrednoj sjednici kojom je predsjedao Tomislav Martinović, usvojio je Prijedlog zakona o izvanrednom usklađivanju mirovina ostvarenih po Zakonu u službi u Oružanim snagama BiH čiji je predlagatelj Ivo Tadić, izaslanik u ovom domu.

Ovim zakonom kojeg je prethodno usvojio i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispravlja se nepravda prema pripadnicima Oružanim snagama BiH iz Federacije BiH koji su proteklih godina odlazili u mirovu po različitim uvjetima te im je iznos mirovine obračunavan po različitim koeficijentima.

Zakonom koji je danas dobio podršku izaslanika u Domu naroda ujednačuju se njihova prava, istaknuo je predlagatelj zakona kojim se uređuju prava 2300 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na istoj je sjednici izglasao i Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uz nekoliko amandmana izaslanika u ovom domu kojima se zakon u pogledu tretmana bezdimnih duhanskih proizvoda usklađuje s direktivama Europske unije, te od ograničenja pušenja u javnom prostoru izuzimaju korisnici službi i odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, ustanove za palijativnu i njegu starijih osoba kao i ustanove za izdržavanje kazni, ukoliko imaju odvojen prostor za pušače. Među osvojenim amandmanima je i amandman Kluba Hrvata kojim je umjesto predloženih šest mjeseci na godinu dana produžen rok za primjenu zakona od dana stupanja na snagu čime je ostavljeno više vremena vlasnicima ugostiteljskih objekata, ustanova i zračnih luka za prilagodbu primjeni ovog zakona.

U formi nacrta, izaslanici su prihvatili i Zakon o javno- privatnom partnerstvu, dok je potpora Prijedlogu zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo izostala.

Izaslanici u Domu naroda prihvatili su i Informaciju o analizi efekata primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom kojom se na zahtjev JP „Elejtroprivrede BiH“ d.d. Sarajevo odobrava nastavak rada Bloka 4 u Termoelekrani „Tuzla“ te Bloka 5 u Termoelekrani „Kakanj“ s prijedlogom zaključaka koje je ranije usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanici su prihvatli nekoliko strategija koje se odnose na upravljanje dugom, javnim financijama i internim financijskim kontrolama u javnom sektoru. Potpora izaslanika Izvješćima o odobravanju sredstava iz Tekuće pričuve Vlade F BiH za 2019., 2020. godinu kao i u prvih šest mjeseci prošle godine je izostala.

Dom naroda primio je k znanju Specijalno izvješće o pravu na slobodu mirnog okupljanja, godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020. godinu kao i Specijalno izvješće o govoru mržnje u BiH. Izaslanici su primili k znanju i Informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

(Izvor: Saopćenje Press službea Doma naroda)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.