Srijeda, 29 Maja

Urednicima i novinarima u Tuzli prezentirane izmjene Kodeksa za štampu i online medije u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog drastičnog povećanja broja žalbi na sadržaje u online medijima i drugim digitalnim platformama, Vijeće za štampu i online medije u BiH je tokom 2021. godine pokrenulo proceduru izmjena Kodeksa za štampane i online medije BiH, a ovih je dana u toku prezentacija novog Kodeksa novinarima i urednicima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Autor: N. Š. K.

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, u Tuzli su danas organizirali sesiju za novinare i urednike tokom koje je predstavljen izmijenjeni Kodeks za štampane i online medije BiH.

Poseban naglasak u diskusiji bio je na Članu 8. Kodeksa koji se odnosi na dezinformacije.

Izmijenjeni Kodeks, između ostalog, sadrži odredbe kojima je omogućeno adekvatno reagiranje na širenje lažnih vijesti i dezinformacija, u štampanim i u online medijima, sa ciljem podizanja profesionalnih standarda izvještavanja.

VIŠE ODGOVORNOSTI

Profesor dr. Enes Osmančević, predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na izmjenama Kodeksa, posebno je naglasio potrebu odgovornijeg odnosa novinara i urednika prema informacijama koje se plasiraju, izvoru, njihovom sadržaju, načinu pribavljanja informacije i provjere istinitosti.

Sudinica Nada Arsenić, članica Žalbene komisije Vijeća za štampu i online emdije u BiH, govorila je o važnosti pridržavanja odredbi Kodeksa, medijacijskom postupku i  saradnji urednika sa Vijećem.

Kazala je da je zadatak Žalbene komisija upravo „da napravi razliku između dobrih i onih medija koji krše profesionalnu etiku“.

Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća, razgovarala je sa urednicima i novinarima o problemima sa kojima se suočavaju, primjeni člana 8. – Dezinformacije i načinima kako spriječiti širenje dezinformacija u praksi.

Vijeće za štampu i online medije u BiH je u 2021. zaprimilo  1.073 žalbe, od čega se 1.036 odnosilo na sadržaje objavljene u online medijima, dok se samo 10 žalbi odnosilo na tekstove u štampanim medijima.

Broj žalbi na sadržaje, posebno u online medijima bio je razlog pokretanja procedure izmjene Kodeksa.

Inače, ovo je prva izmjena Kodeksa od 2011. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.