Petak, 14 Juna

Ured za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona postaje operativan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ured za borbu protiv korupcije neće biti istražni organ ali će prikupljati podatke i javno objavljivati registre državnih službenika te imenovanih dužnosnika u TK, podatke o njihovim primanjima iz budžeta i ukupnoj imovini, podatke o javnim nabavkama, podsticajima privredi. Ured će postupati i po anonimnim prijavama građana te sarađivati sa nadležnim tužilaštvima.

Piše: Samir Mujakić

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona formiran je Uredbom Vlade TK u maju 2021. godine. Rebalansom Budžeta za 2021. godinu osiguran je novac za rad a ovih je dana okončana i procedura izbora zaposlenih jer je, kako je za Megafon kazala ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin, cilj da zaposleni u Uredu budu iz reda državnih službenika, da su politički nezavisni i da ne zavise od mandata vlasti u TK.  

GRAĐANIMA ĆE BITI DOSTUPNI REGISTRI O TROŠENJU JAVNOG NOVCA

„Procedura popune radnog mjesta sekretara Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, pokrenuta je u novembru 2021.godine. Kako bi se riješila administrativno – tehnička pitanja u vezi s početkom rada Ureda, mjesto sekretara popunjeno je privremeno, na period do šest mjeseci sporazumnim preuzimanjem postojećeg državnog službenika“, kazala je ministrica Harčin. 

Smijernice za izradu akcionih planova za borbu protiv korupcije na nivou institucija Tuzlanskog kantona, pojasnjeno je iz Ministarstva, sadržane su u Strategiji za borbu protiv korupcije 2021-2024.

Una Harčin, ministrica pravosuđa i uprave TK (Foto: FENA)

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona neće imati ulogu istražnog organa. Prikupljat će podatke i voditi registre. Ukoliko se utvrdi bilo kakvo odstupanje od zakonitosti o tome će biti obaviješteno nadležno tužilaštvo.

,,Prevare se mogu prijaviti anonimno. Po prijavi korupcije, Ured će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, odnosno ako se prijava odnosi na podatke koje kontroliše i provjerava. Ured može postupiti i pokrenuti prekršajni postupak ili inicirati vođenje krivičnog postupka i ukoliko se radi o prijavi čiji predmet nije nadležnost Ureda, istu će proslijediti nadležnom organu na daljnje postupanje, a podnositelja, ukoliko se ne radi o anonimnoj prijavi obavijestiti o poduzetim aktivnostima.

SARADNJA SA TUŽILAŠTVIMA

Ured će sarađivati i sa tužilaštvom i sudovima, ali i sa svim drugim institucijama te se očekuje da Ured potpiše niz protokola i ugovora o saradnji sa nizom relevantnih institucija“, kazala je za naš magazin ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin.

Svim građanima bit će javno dostupni registri koje će voditi Ured, čime će se obezbjediti transparentno djelovanje i potpuno novi pristup prevenciji i borbi protiv korupcije.

Megafon.ba      

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.