Nedjelja, 21 Aprila

Uhapšeni Almir Čehajić Batko jedan je i od nosilaca USAID-ovog medijskog projekta vrijednog 3 miliona američkih dolara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Nermina Šunj – Kušljugić

Pripadnici SIPA-e danas su u Sarajevu uhapsili Almira Čehajića Batka, predsjednika i osnivača Udruženja „Otvorena mreža“, navodno zbog finansijskih melverzacija.

Akcija kodnog naziva „Network“ izvedena je po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je medijima Azra Bavčić, portparol sarajevskog Tužilaštva.

SIPA je u sklopu operativne akcije, na području Kantona Sarajevo izvršila pretrese na četiri lokacije.

Akcija je navodno pokrenuta nakon prijave pacijenata koji su u programu „Otvorene mreže“ za kadeverične transplantacije.

Čehajićeva „Otvorena mreža“ bavi se humanitarnim radom i prikupljanjem novca za liječenje bolesnih.

Također, ta nevladina organizacija je zajedno sa Centrom za promociju civilnog društva iz Sarajeva (CPCD) nosilac jednog od najvećih medijskih projekata u BiH, koji za cilj ima osnaživanje nezavisnih medija. Za ovaj projekat pod nazivom IMEP, od USAID-a su dobili grant vrijedan 3 miliona dolara. Program je počeo 2017. godine i planirano je da traje do 2022. godine, a cilj je dodjelom grantova medijima i nevladinim organizacijama u cijeloj zemlji, te kroz projekat „građanin novinar“, finansijski pomoći osnaživanje medija i pojedinaca u BiH.   

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.