Subota, 9 Decembra

Udruženja žrtava rata pozvala federalnu ministricu Vlaisavljević da podnese ostavku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. april Ahmići” uputilo je otvoreno pismo ministrici kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine Sanji Vlaisavljević u kojem je pozivaju da podnese ostavku na tu funkciju.

“Obraćamo Vam se ispred udruženja žrtava i svjedoka genocida i udruženja žrtava rata ‘92-95’ ‘16. april Ahmići’ te Vas pozivamo da dostojanstveno podnesete ostavku na mjesto ministrice u Vladi Federacije BiH i da prestanete glumiti žrtvu u javnosti”, navode iz udruženja.

Reakcija udruženja uslijedila je nakon što je ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević tokom televizijskog gostovanja izjavila kako je ratne zločince nakon što odsluže zatvorsku kaznu potrebno rehabilitovati.

“Revolt javnosti izazvali ste sami, koristeći položaj ministrice, te javno zahtijevajući, kako ste u emisiji N1 televizije rekli, rehabilitaciju za presuđene ratne zločince. Pozivate se uopćeno na međunarodne norme, ne konkretizirajući tačno koje, jer takve u međunarodnom pravu i ne postoje kada je u pitanju rehabilitacija ratnih zločinaca, osim onih za koje se utvrdi da su neopravdano osuđeni, na što Vi očito aludirate kada su u pitanju Dario Kordić i njemu slični. Poštovana ministrice, pozivamo Vas da dostojanstveno podnesete ostavku na mjesto ministrice kulture i sporta FBiH i poštedite sebe i nas daljnjih maltretiranja i ponižavanja. Neko ko javno poziva na rehabilitaciju presuđenih raznih zločinaca ne zaslužuje da obnaša funkciju koja donosi ogromne privilegije u društvu”, navode iz udruženja.

(Izvor: Federalna.ba/AA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.