Ponedjeljak, 22 Aprila

Ubijen Edin Gačić

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Višestruki ubica i bjegunac Edin Gačić, kako je potvrđeno iz policije, nakon višednevne opsežne policijske potrage, ubijen je u poslijepodnevnim satima u području Kiseljaka.

Naime, kada je policija stegla obruč oko bjegunca, a nakon što je pucao na njih, Gačić je ubijen. U akciji je lakše ranjen jedan policajac.

Time je okončana višednevna potraga za ubicom, a zbog koje je stanovništvo okolnih mjesta živjelo u strahu od opasnog bjegunca.

Dosije Gačić

Gačić je porijeklom iz Banje Luke odakle je izbjegao s majkom 92-e godine.

Prvi zločin počinio je 1998. godine, ubio je saborca Ismeta Gunića, također Banjalučanina.

Osuđen je 1999. godine na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Kad je u avgustu 2002. dobio slobodan vikend, došao je u Zenicu i sa dva hica iz pištolja ubio svoju majku Sifetu, nakon čega je pobegao. Uhapšen je nekoliko dana kasnije u vozu u Crnoj Gori. Navodno je namjeravao pobjeći u Italiju.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, koju je izdržavao u Zenici i Bihaću.

Tom su kaznom Gačiću objedinjene obje presude, a nakon odslužene dvije trećine kazne  2017. godine izašao je iz zatvora i doselio u mjesto Podorašac kod Konjica.

Iako je prema zatvorskom izvještaju Gačić trebalo da bude podvrgnut psihijatrijskom nadzoru, jer je bio opasan za okolinu i postojala je potencijalna opasnost da će ponovo počiniti ubistvo, nakon izlaska iz zatvora bio je slobodan čovjek.

Četvrtog februara 2019. godine ubio je komšiju, 39- togodišnjeg Sauda Sultanića, oca troje djece.

Motiv ubistva još uvijek nije poznat, a tokom bjekstva pred policijom Gačić je u subotu, kod poligona za policijsku obuku u mjestu Tarčin kod Sarajeva ubio i policajca Mahira Begića. Policajac je na dužnosti ustrijeljen s tri metka u prsa i jednim u glavu, a analiza je pokazala kako je ubistvo počinjeno istim oružjem kojim je pet dana prije toga kod Konjica ubijen Saud Sultanić.

Policajcu Begiću je danas, u mjestu Lokve kod Hadžića klanjana dženaza.

U potrazi za ubojicom Gačićem bilo je angažirano oko 1.500 policajaca, a vlada Kantona Sarajevo je raspisala i novčanu nagradu od 50.000 KM za svaku informaciju koja bi osigurala njegovo pronalaženje i hapšenje.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.