Ponedjeljak, Juni 27

U Živinicama počinje gradnja stanova za korisnike kolektivnih centara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Mediha Tabaković

U okviru projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara, u Živinicama je počela izgradnja stambenih objekata u kojima će biti smještene raseljene osobe iz centara kolektivnog stanovanja. Uklonjeni su stari objekti iz kojih su korisnici izmješteni i na tom mjestu će se graditi novi objekti.

ČIŠČENJE TERENA ZA GRADNJU

Said Čerkezović, pomoćnik gradonačelnika Grada Živinice u Službi za opću upravu, društvenu djelatnost, boračko invalidsku zaštitu, kazao je da će objekti uskoro biti završeni, te da će raseljeni biti smješteni u svoje nove domove.

„Lica koja su bila smještena u kolektivnom centru Karaula su 30. juna 2021. godine privremeno izmještena i raspoređena, jedan dio u kolektivnom centru Višća gdje smo imali slobodnog prostora i jedan dio u kućama Holandske vlade. Nisu najbolji uslovi za stanovanje ali tragali smo za najboljim mogućnostima. Jedan dio korisnika se samostalno snašao kod rođaka, familije, a jedan dio iznajmljuje privremeni smještaj dok se ne završi izgradnja stambenih objekata“, kazao je Čerkezović.

Raseljene osobe koje su živjele u neuslovnim kolektivnim centrima Karaula, Višća, Barice, Kovači i Šarenjak na području Živinica, uskoro će biti izmješteni, navodi Čerkezović.

„S obzirom na to da Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica provodi tu proceduru, prema informacijama koje imam proveli su proceduru izbora nadzora i u toku je završetak izbora izvođača za izgradnju tri stambene zgrade, i ja se nadam da bi izgradnja trebalo da se završi početkom maja“, naveo je Čerkezović.

S obzirom na to da su predviđene tri stambene zgrade za 129 stambenih jedinica, tačno se zna koje će osobe biti smještene u novoizgrađene objekte, tvrdi naš sagovornik.

 „Od 2015.-2016. godine formirane su dvije komisije, jedna kandidaciona, druga verifikaciona, sastavljene od predstavnika državnog ministarstva, predstavnika resornog federalnog, kantonalnog ministarstva, predstavnika gradske uprave Živnice, centra za socijalni rad. Napravljena je prvo kandidaciona lista. Izvršen je uvid u centrima i komisija je vidjela ko treba da bude izmješten. Nakon toga je verifikaciona komisija utvrdila rang listu i potpisala je“, kazao je Čerkezović.

Kompletan kolektivni smještaj Karaula je izmješten a 21. januara 2022. godine nadzorni organ je uveo firmu koja je počela da radi na čišćenju i koja je zadužena da prostor kolektivnog smještaja kompletno očisti.

„Parcele na kojima je planirana izgradnja treba da budu čiste a definisano je da se ostavi proistor za spomen obilježja ubijenoj djeci. Nakon izgradnje vidjet ćemo na koji način da uredimo  spomen obilježje“, istakao je Čerkezović.

PROJEKAT POČEO PRIJE DECENIJU

Zatvaranje kolektivnih centara putem CEB II projekta počelo je 2012. godine a izgradnja objekata za raseljena lica počela je nedavno.

„Potpisan je sporazum i tim sporazumom je definisano šta su i čije obaveze i nadležnosti. Kada je u pitanju zemljište, uređenje zemljišta, građevinske dozvole, priključak za vodu, to je obaveza gradske uprave Živinice, a kada je u pitanju izgradnja i nadzor stambenih jedinica i opremanje to je u nadzoru Federalnog ministarstva raseljenih, oni imaju potpisane sporazume oko finansiranja tog dijela“, naveo je naš sagovornik Čekezović.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.