Petak, 14 Juna

U Zavodu Drin od 248 zaposlenih samo 13 stručnih za mentalno zdravlje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 8,5 miliona KM s koliko su raspolagali prošle godine, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin u Fojnici prošle su godine na plate potrošili najmanje 5,8 miliona KM i opet dobili loše ocjene revizora zbog neadekvatnog omjera osoba stručnih za mentalno zdravlje u odnosu na broj korisnika te zbog nepostojanja plana rada sa svakim pacijentom ponaosob što je Zavodu obaveza.  

Autor: N. Š. K.

Prošlogodišnji budžet Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin u Fojnici, bio je 8,5 miliona KM. Od tog iznosa je čak 5,8 miliona KM potrošeno za plate i ostala lična primanja 248 zaposlenih.

Krajem 2020. godine u Zavodu su imali 495 korisnika usluga, dakle, na svakog zaposlenog prosječno po dva korisnika.

Pa ipak su od revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH dobili „mišljenje s rezervom“ i brojna upozorenja od kojih se ključna odnose na suštinu funkcije i misije ove ustanove a to je adekvatna stručna pomoć osobama i plan za rad sa svakim pacijentom ponaosob.   

Korisnici usluga “do daljnjeg”

„Utvrdili smo da Zavod na 31. 12. 2020. godine nije imao sačinjene individualne planove stručnog tretmana korisnika i da nije sačinjavao planove usmjerene na osobu. Napominjemo da je broj korisnika 495. Također, člankom 28. Pravilnika propisan su ponovni pregledi individualnih planova, kao i dostavljanje izvješća o realizaciji ovih planova voditelju postupka ako je korisnik došao putem centra za socijalni rad“, upozorili su revizori u izvještaju o prošlogodišnjem poslovanju Zavoda Drin.

Također je simptomatičan podatak revizora da je od 248 zaposlenih, samo njih 13 sa specijaliziranim znanjima za rad s korisnicima usluga Zavoda Drin.

„Zavod nije uskladio sistematizaciju radnih mjesta prema odredbama Pravilnika o standardima za rad i pružanje usluga o ustanovama socijalne skrbi u FBiH, odnosno nisu osigurani minimalni standardi za obavljanje djelatnosti.

Od ukupnog broja zaposlenika, sedam je socijalnih radnika, dva psihologa, jedan defektolog oligofrenolog, jedan defektolog logoped, jedan sociolog i jedan profesor sporta. Broj izvršitelja djelomično je rezultat potrebe Zavoda na temelju Sistematizacije radnih mjesta iz 2010. godine, koja ne odražava stvarne potrebe Zavoda za stručnim kadrom i koja nije usklađena s donesenim Pravilnikom o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne skrbi u FBiH.

Birokratizacija zdravstvenih projekata

Prema Pravilniku, u Zavodu bi trebala biti angažirana minimalno tri defektologa, dva logopeda i tri psihologa, dok broj angažiranih socijalnih radnika djelomično zadovoljava postojeće standarde“, navode revizori.

Ilustracije radi koliko je rad ove ustanove koja ima zdravstvenu i socijalnu misiju “birokratiziran“, navest ćemo pdoatak da je od pomenutih 8,5 miliona KM s kojima je Zavod raspolagao prošle godine (5,8 za plate i troškove zaposlenih), na troškove za namirnice za pripremu hrane korisnicima potrošeno 694.110 KM a za lijekova 381.155 KM.

(Izvor: Izvještaj o finansijskoj reviziju u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.