Ponedjeljak, 22 Aprila

U OGLEDALU: Bh. političari ismijavaju i pravne temelje EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: N.Š.K.

Bosni i Hercegovini je zbog neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić – Finci“, 2013-te godine obustavljeno 45 miliona eura iz IPA fondova.

Vjerovatno je tada, četiri godine nakon izricanja presude, evropskim dužnosnicima bilo jasno da se s bahatim bh. vlastima može izboriti samo „udaranjem po džepu“.

U decembru 2017-te ravno je osam godina od donošenja, odnosno od neprovođenja presude.

I ništa se nije dogodilo.

Kriteriji za Bosnu i Hercegovinu za novac iz evropskih kreditnih fondova čak su sve labaviji.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na Jahorini, reče da ako presuda do sada nije provedena ne treba biti ni u budućnosti.

Čović je na rečeno šutio, dakle, vjerovatno i odobrio.

Dodik se sa svojim sagovornikom javno deklarirao za evropski put BiH, ali je istovremeno pozvao na nepoštivanje presude Evropskog suda, pravde, građana BiH kao i evropskih institucija?!

A nepoštivanje presude je nepoštivanje pravnih principa Evropske unije, odnosno podrivanje pravnih temelja BiH.

I ništa se nije dogodilo.

Presuda u Strazburu trebalo je da bude provedena davno, bezpogovorno i bez uslovljavanja drugim korekcijama Ustava BiH, odnosno Izbornog zakona.

Međutim, presuda je tek i jedino temelj za ponovne tužbe protiv države, zbog neimplementacije ali i za sve druge nekonstitutivne sejdiće i fincije. Procesi bi bili dugotrajni ali na sudu „čisti kao suza“.

Tada bi, vjerovatno tužitelji, a ne oni koji su tužbe prouzrokovali, bili optuženi za podrivanje finansijskih temelja BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.